prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ mobilnost u Koszecinu

Učenice OŠ Fran Koncelak Drnje Tesa Pahek Remenar, Kaja Polančec, Lorena Horvat, Anja Sataić i Ema Ritoša su boravile u Poljskoj.

Na mobilnost u Koszecin pratili su ih učitelji Adela Stilin, Andrea Pandurić i Goran Patljak. Mobilnost je realizirana u sklopu Erasmus akreditacije. Koszęcin je mjesto u okrugu Lubliniec, Šlesko vojvodstvo, u južnoj Poljskoj. Nalazi se otprilike 13 kilometara jugoistočno od Lublinieca i 43 km sjeverno od regionalnog glavnog grada Katowica.Drnje i Poljska

Što se tiče osnovnoškolskog obrazovanja, slično je hrvatskom. Jedna od razlika je ta da učenici od 7. razreda uče obavezno drugi strani jezik. Od 2. do 7. razreda imaju mogućnost učenja 2. stranog jezika (izborni predmet). Škola ima četiri sportske dvorane, jednu veliku i tri manje. U 8. razredu pišu nacionalni ispit iz Matematike, Poljskog jezika i Engleskog/Njemačkog jezika. Rezultati se uzimaju obzir pri odabiru srednje škole.

Domaćini su pripremili puno zanimljivih aktivnosti. Prvoga dana su upoznali školu, školski sustav i sudjelovali u ice-breaking aktivnostima. Učenici su predstavljali škole uz pomoć prezentacija. Uz stručno vođenje školske psihologinje učenici su upoznavali sebe i druge učenike. Također su obišli grad Koszecin, posjetili crkvu Presvetog Trojstva koja je drvene konstrukcije, povijesnu palaču i Kulturni centar. Upoznali su prošlost samoga mjesta i saznali više o poljskom Nacionalnom ansamblu plesova i pjesama Slask. Imali su priliku upravljati robotima putem laptopa. Učenici su mogli pokazati svoje znanje iz područja robotike.

Posjetili su i grad Tarnowskie Góry koji posjeduje stare rudnik srebra s oknima, vodovodnim kanalima, galerijama i vodovodnim sustavom koji su podzemni, dok je iznad sustav ravnog kopa. Učenici su izrađivali nakit, provjeravali kvalitetu gradske vode i vode iz lokalnog potoka, upoznavali floru i faunu mjesta Koszecin i posjetili Šumarski muzej u Koszecinu. Na Dan planeta Zemlje slušali suo predavanje profesora s fakulteta. Nakon toga izradili su nekoliko plakata na temu „Kako zamišljamo budućnost na Zemlji?“. Posjetili su i grad Częstochowa. Najpoznatiji je po svetištu Jasna Gora sa slikom Gospe Częstochowske. To je najpoznatije i najposjećenije svetište u Poljskoj.

Zadnji dan su posjetili koncentracijski logor Auschwitz, osnovan 1940. godine na području bivše poljske vojarne. Više od milijun ljudi ubijeno je u Auschwitzu, većina njih u plinskim komorama, tzv. Ciklonom B, a ostali su umrli od gladi, bolesti, iscrpljenja ili medicinskim eksperimentiranjem. Zgrade su pretvorene u muzej, u zgradama se nalaze fotografije, ali tu su mogli vidjeti i odjeću, torbe i razne osobne stvari poginulih.