prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ mobilnost u poljskom Jazgarzewu

Učenici OŠ Fran Koncelak Drnje Jan Paveli, Klara Gašparić, Anja Petrić, Dominik Dombaj i Hana Lovrić su od 21. do 27. travnja 2024. boravili u Poljskoj.

Na mobilnost u Jazgarzew pratili su ih učitelji Martina Hrastić Farkaš i Vedran Janković te školska knjižničarka Stjepana Kadić. Mobilnost je realizirana u sklopu Erasmus akreditacije. Farma - Poljska

Poljski obrazovni sustav je sličan hrvatskom. Osnovno osmogodišnje školovanje je obavezno. Razlikuje se po tome što je razredna nastava od 1. do 3. razreda, a predmeti poput povijesti i tehničke kulture su već u 4. razredu. Zanimljivo je to da učenike ocjenjuju ocjenama od 1 do 6, pri čemu je 6 najviša ocjena. Ocjene od 1 do 5 mogu biti i plus i minus, ovisi o postotku. Formativno vrednovanje provodi se samo do 3. razreda. Od stručnih suradnika u školi rade pedagog, knjižničar, logoped i psiholog. Svaka učionica opremljena je pametnom pločom i uvjeti rada su im uistinu odlični.

Za učenike iz Drnja domaćini su pripremili pregršt aktivnosti. Na radionicama su ukrašavali drvene podloge salvetnom tehnikom, razvijali kreativnost u dovršavanju i stiliziranju straničnika, igrali interaktivne igre na ploči i podu te proučavali biljni svijet pod mikroskopom. Imali su priliku upravljati SiBot robotima preko svojih mobitela.

Igra na podu

Posjetili su farmu koza, koja je prava turistička atrakcija. Ondje su učenici uz upoznavanje biljnog i životinjskog svijeta na farmi, imali radionice. Sami su gulili i rezali povrće, koje su potom kiselili u staklenkama. I za ručak se pobrinuo svatko za sebe, jer su ga pripremali na otvorenom iznad vatre.

Na sportskim aktivnostima u dvorani učenici su se natjecali u više različitih izazova, tzv. brain gym. Kretali su se i izvan škole, ispunjavajući razne zadatke u obližnjoj šumi. Bez metra su izračunavali udaljenost između prvog i zadnjeg stabla u nizu, fotografirali kore različitih stabala te ih uspoređivali i imenovali, izračunavali promjer stabala te određivali njihovu starost. Tražili su tragove različitih životinja te gradili piramide od granja.

Na radionicama s temom „Dan planeta Zemlje: kako možemo spasiti naš dom?“ učenici su dizajnirali svoj logo, prenosili ga na majice te personalizirali. Na istu temu su bojili motive na manjim papirima, koje su potom složili u plakat posvećen očuvanju našeg planeta.

Osim radionica, prisustvovali su i sastanku s gradonačelnikom Piaseczna. Ondje su bili i gosti iz Turske, Češke i Italije, učenici na mobilnosti u drugoj školi. Tjedan je završio odlaskom u Varšavu – znanstveni, kulturni i politički centar Poljske. Puni znanja, novih ideja i energije za rad, učenici nestrpljivo iščekuju svoje nove prijatelje u Drnju.