prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ projekt “E-KIDS”

Osnonvna škola Vladimira Nazora godinama sudjeluje u brojnim eTwinning i drugim projektima koji nam donose nova iskustva. Kao prirodan slijed, osjećali su želju i potrebu za poboljšanjem svoga rada stjecanjem novih vještina koje bi donijela provedba programa Erasmus+ KA1.

Izradili su Europski razvojni plan škole i primijetili kako je nužno poboljšati kompetencije učitelja i uprave kako bi osuvremenili nastavu te uspostavili još bolju komunikaciju s učenicima, roditeljima i lokalnom zajednicom. Kompetencije, koje žele razviti ovim projektom su: kreativnost u svim njezinim oblicima i područjima, rad s raznim izvorima učenja i poučavanja, poboljšanje razumijevanja procesa učenja i inovativnih nastavnih metoda, integracija IKT-a u nastavu te razvoj socijalnih vještina nužnih za 21. stoljeće.

Projektni tim čini osam članova od kojih su dvije učiteljice Engleskog jezika Gabrijela Romić i Lidija Škrlec, učitelj Povijesti Ivan Krajinović, učiteljica Hrvatskog jezika Zrinka Jurić, učiteljica Matematike Tatjana Brešćanski, učiteljica Glazbene kulture Julija Dujić i učiteljica razredne nastave Dunja Golek te stručna suradnica knjižničarka Josipa Sudarević. Članovi su projektnog tima i ravnatelj škole Damir Burić, stručna suradnica pedagoginja Suzana Kurtušić i učiteljica Engleskog jezika Marija Rukavina, koji ne sudjeluju u mobilnostima, ali aktivno nadziru i podupiru provedbu Projekta. Koordinatorica Projekta je učiteljica Engleskoga jezika Lidija Škrlec.

Cilj je projekta da učitelji u vidu stručnog usavršavanja unaprijede svoje vještine u spomenutim područjima i stečena znanja i vještine prenesu na učenike, učitelje te lokalnu i regionalnu zajednicu. Učitelji će se educirati u području kreativnosti kako bi i učenike potaknuli i ohrabrili na kreativne načine izražavanja, oblikovanja ideja i rješavanja problema. Uvođenjem inovativnih metoda poučavanja nastavu će učiniti bogatijom i zanimljivijom. Digitalizacijom nastavnog procesa unaprijedit će znanja i vještine učenika i učitelja u korištenju tehnologija te proširiti paletu digitalnih alata. U području socijalnih vještina cilj je poboljšanje komunikacije učenik-učitelj-roditelj, razvoj suradničkog rada te razvijanje svijesti učenika o prihvatljivim oblicima ponašanja u školi i izvan nje.

Erasmus+ tim škole je još u svibnju 2020. godine dobio financijsku potporu Agencije za mobilnosti i programe EU (AMPEU) u području odgoja i obrazovanja za projekt “E-KIDS” (Edukacija za kreativnost, inovaciju, digitalizaciju i socijalne vještine). Projekt je započeo 1. rujna 2020. godine, a planirano vrijeme završetka trebalo je biti 31. listopada 2021. godine. No, kako projekt uključuje mobilnosti članova tima na strukturirane tečajeve koji zbog svima dobro znane situacije s koronavirusom nisu mogli biti realizirane, Erasmus+ tim zatražio je njegovo produljenje u trajanju od 12 mjeseci. Tako će putovanja na strukturirane tečajeve, koja su se trebala odvijati tijekom listopada i studenoga prošle godine, realizirati od listopada do prosinca ove godine. Po dva člana tima putuju u Irsku, Portugal, Španjolsku i Finsku.

Aktivnosti su popraćene na mrežnoj stranici škole, mrežnoj stranici projekta i Facebook stranici projektaNa navedenim stranicama objavljena su i izvješća s do sada odrađenih tečajeva u Irskoj i Portugalu. Za članove Erasmus+ tima škola “E-KIDS” projekt je velik iskorak u stjecanju novih znanja i iskustava u europskoj učiteljskoj i akademskoj zajednici Erasmus, ali i promocije Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije diljem Europe.