prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus projekt “Krive su pčele” kulminirao u spektakularnim koncertu u Splitu

Povodom vrhunca Erasmus projekta „Krive su pčele”, koji zajednički provode Osnovna škola Nove Jarše iz Ljubljane i Osnovna škola Slatine s otoka Čiova, u subotu, 11. svibnja 2024. je održan zajednički koncert učenika obiju škola i njihovih gostiju u organizaciji Grada Splita, a u sklopu višednevne proslave Sudamije 2024.

Koncert se odvijao ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, a vodila ga je bivša učenica Nikolina Škrobica. Školski zbor OŠ Nove Jarše Rock klici se može pohvaliti dugotrajnom suradnjom s najpopularnijim izvođačima rock, pop, punk, funky, rap glazbe u Sloveniji. Za svoj rad su 2018. godine iz ruku nekadašnjeg predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora primili su državno priznanje Jabuka inspiracije na području glazbe i humanitarnog rada. Na splitskom nastupu su im se pridružili i učenici OŠ Slatine promičući Erasmus projekt „Krive su pčele” kojim su obje škole željele skrenuti pozornost šire javnost na očuvanje okoliša te važnu ulogu pčela i drugih kukaca u očuvanju naše planete.

Glazbeni spektakl je započeo pjesmom Vukovi koju u originalu izvodi popularna slovenska grupa Koala Voice, a izvedba školskih zborova nije nikoga ostavila ravnodušnim. Potom se učenicima pridružio Natko Štiglić izvodeći poznatu Gibonnijevu pjesmu Libar uz pratnju školskih zborova. Miha Renčelj, inače stalni pratitelj Rock klinaca na koncertima, je otpjevao s učenicima poznatu pjesmu What a Wonderful World, a uslijedila je izvedba legendarne pjesme Johna Lennona Imagine na slovenskom jeziku. Miha Renčelj je izveo još jednu pjesma pod nazivom Pomisli. Publiku i goste je dirnula izvedba prijateljskih školskih zborova pjesme Nothing Else Metters grupe Metllica, nakon koje je pozornicu opet preuzeo Natko Štigliš otpjevavši s djecom pjesmu Petra Graše Ako te pitaju.

Vrhunac večeri su bile izvedbe pjesma Lud za njom i Alles gut legendarnog splitskog glazbenog sastava TBF. Koncert je završio porukama mira, zaštite okoliša i pjesmom Neka cijeli ovaj svijet iz mjuzikla Jalta Jalta. Slovenski i slatinski učenici su učvrstili svoja prijateljstva te razmijenili projektna iskustva i ideje. Koncert ne bi bio moguć bez plodonosne suradnje dviju škola i ravnateljice Željke Ninčević te ravnatelja Emira Jusiča. Erasmu projekt se nastavlja, a slatinske učenike i učitelje očekuju mobilnosti u Sloveniji te još jedan zajednički koncert u Ljubljani početkom lipnja.

Za one koji nisu mogli pratiti koncert, škola je preko svog YouTube kanala imala prijenos uživo na poveznici. Erasmus projekt „Krive su pčele” nastavlja svoj put, a slatinske učenike uskoro očekuju mobilnosti u Sloveniji te još jedan zajednički koncert u Ljubljani početkom lipnja. Ova inicijativa ne samo da promiče kulturnu raznolikost i prijateljstvo među mladima, već i naglašava važnost zaštite okoliša i očuvanja prirode za buduće generacije.