prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ projekt “My Culture – Your Culture – Our Culture” – posljednja mobilnost

Zbog pandemije korona virusa i posljednja mobilnost Erasmus+ projekta “My Culture – Your Culture – Our Culture” u kojem sudjeluje Ekonomska škola Požega organizirana je virtualno putem Zoom platforme.

Mobilnost je trajala od 24. do 28. svibnja 2021. godine, a tema je bila lokalna hrana. Prvi dan šeste mobilnosti započeo je himnama zemalja sudionika projekta – Turske, Grčke, Portugala, Italije, Rumunjske i Hrvatske. Nakon toga prikazani su video prilozi u kojima su predstavljeni učenici koji sudjeluju u mobilnosti. Učenici iz svake zemlje morali su napraviti predjelo, glavno jelo i desert tipičan za državu, tj. kraj iz kojeg dolaze te se snimati dok kuhaju. Nakon pozdravnog govora koordinatorice turskog tima Aysun Keleş Çetin i ravnatelja škole, učenici domaćini putem prezentacije predstavili su školu Derici Mustafa Gürbüz Anatolian Highschool i grad Kuşadasi. Za kraj prvog dana, svi su učenici odigrali Kahoot kviz kako bi provjerili što su sve naučili iz prezentacije. Drugi dan mobilnosti, učenici iz Turske i Hrvatske predstavili su svoja jela. Učenice iz Hrvatske su za predjelo pripremile slane kiflice i domaće suhomesnate proizvode. Za glavno jelo napravile su punjenu papriku i pire krumpir, a za desert proljetni kolač.

Nakon predstavljenih jela, domaćini su prezentirali znamenitosti kraja. Prva je bila Pamukkale – kompleks mineralnih izvora u obliku plitkih terasastih bazena, zatim Heraklia – drevni turski grad i Afrodisias – antički grad koji je dobio ime po boginji ljubavi i ljepote Afroditi. Za kraj drugog dana, učenici su imali radionicu u kojoj su trebali pogoditi kojoj državi pripada određeno jelo. Treći dan svoja su tradicionalna jela predstavili učenici iz Rumunjske i Italije. Nakon toga sudionici programa su putem video prezentacije upoznati s novim ljepotama Turske (Efez– Kuća Djevice Marije te Sedam Spavača- Şirince) i ponovno odigrali Kahoot kviz kako bi utvrdili gradivo toga dana. Osim što su kuhali, učenici iz svake države, trebali su pripremiti i prezentaciju o lokalnoj hrani. S navedenim prezentacijama započet je četvrti dan ove mobilnosti. Nakon toga uslijedila je prezentacija o novim turskim znamenitostima (Didyima, Miletos i Prienne), a svoja tradicionalna jela predstavili su učenici iz Grčke i Portugala. Posljednji, peti dan mobilnosti učenici su bili podijeljeni u međunarodne grupe. Svaka je grupa trebala, između ponuđenih jela država partnera, izabrati glavno jelo i desert i predstaviti ih i pojasniti zašto su se odlučili upravo za ta jela. Nakon toga, sudionici su imali priliku poslušati himnu projekta, za koju je tekst napisao profesor Robert Begić iz Ekonomske škole Požega, a glazbu rumunjska učenica Andra F. Pjesmu su otpjevale i odsvirale rumunjske učenice. Sudionici su odigrali završni Kahoot kviz o kulturnim postignućima ostvarenim tijekom mobilnosti. Ovom mobilnosti završen je trogodišnji Erasmus+ projekt “My Culture – Your Culture – Our Culture”. Punih srca, ali sa suzama u očima, sudionici su se pozdravili s mislima i planovima o novom projektu u kojemu se nadaju vidjeti u istom sastavu. Na kraju su konstatirali kako ovo definitivno nije zbogom nego samo doviđenja.