prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ RespACT Your Peer; Don’t Bully Be FRIENDLY mobilnost OŠ Domovinske zahvalnosti u Bugarskoj

OŠ Domovinske zahvalnosti iz Knina je od 2018. do 2020. godine koordinator dvogodišnjeg K2 Erasmus+ projekta “RespACT Your Peer; Don't Bully Be FRIENDLY”. Projekt ima za cilj razmjenu dobre prakse u borbi protiv vršnjačkog nasilja. U projektu uz Hrvatsku sudjeluju još pet zemalja: Portugal, Italija, Litva, Bugarska i Turska.

Od početka projekta održane su tri mobilnosti: u listopadu 2018. godine u OŠ Domovinske zahvalnosti u Kninu, u veljači 2019. godine u Italiji (I.C. Fiorentino, Battipaglia, provincija Salerno) te treća u svibnju 2019. godine u Bugarskoj (Primary school Hristo Botev, Brenitsa). 
Učenici i učitelji su sudjelovali u različitim aktivnostima koje su planirane projektom. Izrađivale su se lutke i snimile lutkarske predstave na temu vršnjačkog nasilja, izrađivali su se božićni kalendari i čestitke, pomoću online anketa učenici su ispitivani o prepoznavanju nasilja u svojoj okolini, sportske igre kao borba protiv nasilja, izradili su se rječnici prijateljstva i interaktivna društvena igra, gledali su se filmovi koji obrađuju neki od oblika nasilja i dr.

Na trećoj mobilnosti u Bugarskoj koja je trajala od 6. do 12. svibnja 2019. godine domaćini su bili osnovna škola Hristo Botev iz Brenitse. Četiri učenika iz šest zemalja te njihovih dvoje učitelja su pet dana sudjelovali u odličnom isplaniranom programu u kojemu su se izmjenjivale sportske aktivnosti, izleti te aktivnosti planirane projektom i sastanci te razmjena rječnika prijateljstva kao i izrada zajedničkog rječnika svih zemalja sudionika projekta. Donijele su se i odluke o sljedećoj mobilnosti koja će se biti u listopadu u Litvi.  

U slobodno vrijeme posjetili su špilju The Eyes of God, gradić Pleven i muzej Panorama „Pleven Epopee 1877“, a ugostio ih je i gradonačelnik grada Knezha te smo posjetili i ZOO u istom gradu. Za kraj posjete Bugarskoj posjetio se i glavni grad Sofija te nekoliko znamenitosti, St. Alexander Nevsky, The Parlament, National theater „Ivan Vazov“ i National Palace of Culture. Nakon cijelog tjedna druženja sa odličnim ljudima, došlo je vrijeme za rastanak što je jako teško palo učenicima koji su tijekom tjedna ostvarili nova prijateljstva koja će, nadamo se, ostati za cijeli život.

 

Učitelj informatike i koordinator projekta
Danijel Forjan