prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ tečaj o podcastu u Berlinu

“Naš školski radio! Podcast i novi mediji kao obrazovni alati” naziv je tečaja na kojem je u Berlinu od 25. do 30. 7. 2022. godine , u sklopu KA121 Erasmus+ projekta “Misli održivo”, sudjelovala Stojanka Lesički, stručna suradnica knjižničarka Osnovne škole Sveti Petar Orehovec.

Polaznici tečaja iz Španjolske, Italije i Irske i Hrvatske, učili su kako pripremiti i urediti sadržaj podcasta. Za uređivanje su koristili vrlo jednostavan mrežni alat Soundtrap. Učili su i o platformama putem kojih je moguće doći do publike zainteresirane za slušanje pripremljenih audio sadržaja. Jedna od njih je i platforma Podbean na kojoj su polaznici tečaja udomili audiosadržaje koje su snimali na ulicama Berlina.

Teme podcasta polaznici su odabirali prmea vlastitom interesu, a hrvatsko-španjolski tim iz škole i Escola La Benaula Caldes svoj je trominutni podcast posvetio problemu spavanja pod mostovima u Berlinu. Naime, polaznike tečaja iznenadili su prizori spavača pod mostovima jer su u suprotnosti s vrlo lijepo uređenim i organiziranim gradom u kojem živi oko 3,5 milijuna stanovnika.

Na tečaju su polaznici dobili informacije o platformama s kojih mogu besplatno preuzimati različite zvukove te fotografije, a kako bi prilikom uređivanja podcasta vodili računa o autorskim pravima upoznati su i s Creative commons licencama.

Kako podcast funkcionira kao radio na zahtjev pogodan je alat u obrazovanju jer pripremljene audiosadržaje u školama mogu slušati kad to njima odgovara. Sudionici tečaja posljednjeg dana predstavili su svoje ideje kako će podcast integrirati u školske kurikulume. Knjižničarka  Lesički predstavila je ideju za podcast čija će tema biti upoznavanje sa zdravom hranom. Ta je tema izabrana jer učenici ove škole svakodnevno bacaju znatne količine hrane pripremljene u školskoj kuhinji. Bacanjem hrane u školi počeli su se baviti protekle školske godine u sklopu Erasmus+ projekta “Misli održivo” te su uočili da je potrebna dodatna edukacija učenika o zdravoj prehrani.