prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus tečaj u Ljubljani

Knjižničarka Osnovne škole “Slatine” je boravila u Ljubljani na Erasmus tečaju “Teaching Enterpreneurship in Schools: Experimental Approach” u organizaciji Primera grupe.

Dok su neki uživali u zasluženim godišnjim odmorima, Erasmus mobilnosti su pokazale kako aktivni odmor odmor može biti kvalitetan i ugodan, uspješan spoj ugodnog s korisnim. Knjižničarka škole s otoka Čiova, Tea Radić, je boravila u glavnom gradu susjedne države Slovenije, u prekrasnoj Ljubljani. U društvu kolega iz Norveške, Rumunjske, Španjolske, Poljske i Islanda, sudjelovala je na tečaju “Teaching Enterpreneurship in Schools: Experimental Approach” u organizaciji Primera grupe. Cilj tečaja bio je naučiti kako potaknuti i ojačati poduzetnički potencijal kod učenika, razvoj osnovnih poduzetničkih vještina za uporabu u učionici te poticanje kreativnog i lateralnog mišljenja.

Prvog, ali i svakog sljedećeg dana, sudionici su imali mogućnost međusobno se bolje upoznati pomoću zanimljivih i kreativnih igrara i pitalica s kojima je započinjao svaki radni dan. Na samom početku sudionici su nastojali ponuditi svoje odgovore na pitanja što je to kreativno mišljenje, a što poduzetništvo te koja je razlika između poduzetničkog i kreativnog mišljenja. Odmah se krenulo s upoznavanjem s jednostavnim metodama i alatima koji se mogu uspješno koristiti u učionici s učenicima kako bi se učenicima olakšalo istraživanje različitih poduzetničkih ideja. Nakon iznimno dinamičnog i zanimljivog prvog radnog dana, knjižničarka je s ostalih 13 članova Erasmus tečaja, predavačicom Nastjom i koordinatoricom Tinom imala priliku okusiti slasnu slovensku kuhinju. Po završetku odličnog ručka bilo je pravo vrijeme za obilazak grada u pratnji turističkog vodiča koji im je ispričao sve zanimljivosti o glavnom gradu Slovenije. Za kraj dana piće u dobrom društvu i pripreme za radni utorak.

Drugog dana tečaja se nastavilo punom snagom naprijed. Sudionici su usvojili dva nova alata za poticanje kreativnog mišljenja kod djece i odraslih te započeli razvijati vlastiti poslovni plan kao temelj u poticanju poduzetništva. Sudionici su podijeljeni u projektne timove, a knjižničarka bila je članica tima naziva “Coffee Shot” koji su uz nju činili kolege iz Poljske i Španjolske te dvije kolegice iz Rumunjske. Već istog dana u timskom radu su se aktivno primjenjivala sva znanja stečena prvog i drugog dana tečaja. Zadnji sat vremena drugog radnog dana bio je posvećen iskustvima gostujuće predavačice koja nam je objasnila kako stečene alate aktivno koristiti u nastavi s učenicima, učiteljima, ali i roditeljima. Nakon rada na odgoju i obrazovanju, uslijedio je rad na kulturnom uzdizanju te posjet Narodnoj i sveučilišnoj knjižnici u Ljubljani, Etnografskom muzeju te Muzeju moderne umjetnosti.

Glavni zadatak trećeg dana je bio shvatiti kako funkcionira učenje po modelu prototipa. Primjena prototipa temelj je uspješnog razvoja poduzetničkih ideja. Timovi su također nastavili raditi na vlastitim projektnim zadacima. Nakon uspješnog radnog dana, uslijedio je posjet jezeru Bled te razgledavanje prekrasnog dvorca. Svi su mogli uživati u šetnji prekrasnom prirodom, vožnji brodom, odličnim slatkim i slanim slovenskim specijalitetima te kupanju u jezeru Bled.

Četvrtog dan stavljen je naglasak na razvijanje lateralnog mišljenja kao iznimno važnog za razvoj kreativnosti, ali i poduzetničkih ideja. Sudionici su rješavali niz zadataka koji se protive svakoj logici osim onoj kreativnoj, osmišljavali vlastiti logo i kako marketinški zastupati sebe i svoje ideje na tržištu. Izložbeni prostor projektnog tima knjižničarke je svakim danom postajao sve veći i veći. Četvrtak je također bio posvećen susretu s drugom gostujućom predavačicom i njenim osobnim iskustvom u poticanju poduzetničkog duha u školi.

Tijekom petog dana nizali su se zanimljivi kreativni zadaci za rad u grupi/paru ili pojedinačno. Također su timovi završili vlastite projektne ideje koje su predstavili ostalim sudionicima. Svaki tim je detaljno opisao svoj poduzetnički plan osvojivši pljesak i mnogo pohvala. Popodne je prošlo u zajedničkom druženju s predavačicom i koordinatoricom tečaja na “Odprta kuhna” tj. “Otvorenoj kuhinji” koja se održava svaki petak u Ljubljani pored gradske tržnice. Nakon toga obilazak grada, piće u društvu s kolegama i zasluženi odmor.

Tečaj je završio u subotu podjelom zasluženih diploma te evaluacijom zajedničkog Erasmus iskustva. Utvrđena su već prethodno sklopljena prijateljstva, razmijenjeni podaci te postavljeni kameni temeljci za neke buduće zajedničke suradnje, aktivnosti i projekte.