prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

#ErasmusDays 2023

U petak, 13. listopada 2023. godine, Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar obilježila je Dane Erasmusa 2023.

U suradnji s Ekonomskom i birotehničkom školom, Komercijalnom i trgovačkom školom te Medicinskom školom Bjelovar, organiziran je okrugli stol čiji su moderatori i gosti bili učenici svih škola. Tema okruglog stola je bila „Erasmus Skills for Life“, odnosno razmjena iskustava među učenicima, a koja se tiču Erasmus+ projekata. Ciljna publika bili su učenici koji će ove godine biti dio projektnih timova, kao i ostali zainteresirani učenici i nastavnici. Od iskusnih kolega i kolegica, imali su priliku čuti kako su se oni osjećali kad su saznali da su primljeni u projekt, koji su bili njihovi motivi, očekivanja, ali i strahovi vezani uz mobilnosti. Ispričali su svoja iskustva, uspomene, doživljaje te kulturalne razlike koji se tiču raznih zemalja boravka.

Sve navedene škole pridaju veliku važnost Erasmus+ projektima, a što je najvažnije, učenici u njima prepoznaju priliku za razvoj i usavršavanje svojih stručnih kompetencija, kao i osobni rast i razvoj.

U posljednje dvije godine, osigurana je praksa u trajanju od tri tjedna za 11 učenika Medicinske škole u Portugalu i Turskoj (područje kinestetike i laboratorijske dijagnostike). 26 učenika smjera ekonomist i upravni referent tijekom deset dana u Irskoj je radilo na razvoju poslovne ideje i otvaranju vježbeničkih tvrtki u timovima. 30 učenika smjera komercijalist su radili na osnivanju vježbeničke tvrtke (rad u timovima), a prodavači su imali praksu u prodavaonicama u Irskoj. Što se tiče Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar, u zadnje dvije godine, 40 učenika je obavljalo praksu u području turizma i ugostiteljstva u Španjolskoj, Portugalu, Malti, Cipru, Sloveniji, a oko 50 učenika sudjelovalo je u kraćim razmjenama i mobilnostima diljem Europe.

Nakon inspirativnog okruglog stola, Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola nastavila je s obilježavanjem ovog dana kroz prezentacije učenika o iskustvima sudjelovanja u Erasmus+ projektu „Idemo dalje!“. Pozorno su ih slušali učenici odabrani za obavljanje stručne prakse u inozemstvu ove školske godine (u okviru Erasmus+ akreditacije) te zainteresirani učenici. Psihologinja je predstavila Erasmus dan, njegovu svrhu i važnost te predstavila novi projekt u sklopu Erasmus+ akreditacije koji će omogućiti novo odabranim učenicima obavljanje stručne prakse u Španjolskoj i Njemačkoj, a strukovnim nastavnicima stručno usavršavanje i praćenje rada kolega u partnerskim ustanovama u inozemstvu.

Obilježavanje dana nastavljeno je završnom podjelom potvrda onim učenicima koji su sudjelovali u Erasmus+ projektu “Idemo dalje!” te obilježili Erasmus dan podijelivši svoja iskustva te znanja i kompetencije koje su stekli tijekom mobilnosti šireći važnost Erasmus+ programa i pozivajući nove generacije da se pridruže novim projektima. Završili su uživanjem u slatko-slanim zalogajima karakterističnim za zemlje u kojima su boravili tijekom projekta, a koji su pripremili učenici i nastavnici. Vesele se budućim projektima, nezaboravnim iskustvima i uspomenama za cijeli život.