prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

eTwining kontaktni seminar u Gdansku

Kako osmisliti dobar eTwining projekt? Kako uključiti eTwining projekte u nastavu? Koje IT alate koristiti u aktivnostima? Sve su to pitanja na koje su dobili odgovor sudionici četverodnevnog kontakt eTwining seminara od 11.- 14. rujna 2014. u prekrasnom poljskom gradiću Gdansku.

Seminar  je osmišljen s ciljem da se omogući susret zainteresiranim profesorima koji žele predstaviti svoje ideje te zajednički raditi na on-line projektima u okviru Etwining programa Agencije za mobilnost. Seminaru je pristustvovalo oko 60 profesora iz Švedske, Norveške, Malte, Francuske, Moldavije, Armenije, Azerbaiana, Njemačke, Češke, Tunisa i Poljske te 4 profesora iz Hrvatske.

Na kraju seminara osmišljeno je 15 projekata i svi hrvatski predstavnici su uključeni u neki od njih.

Seminar je organiziran s ciljem stvaranja kontakata među profesorima, zajedničkog osmišljavanja eTwining projekta kojeg će profesori zajedno s učenicima provoditi tijekom slijedeće školske godine. Nakon prošlog dvogodišnjeg Comenius projekta Srednje škole Bedekovčina, velik broj učenika je pokazao interes za rad na sličnim aktivnostima te je nastavnica Danijela Usmiani odlučila još više uključiti projektni rad u nastavu, posebice nastavu informatike. Na taj način će učenici dobiti mogućnost upoznavanja sa zanimljivim alatima, proširiti svoje informatičko znanje, usavršiti znanje engleskog jezika komunicirajući s učenicima iz drugih zemalja i učiti vještinu rada na računalu radeći na zanimljivim temama. Vjeruje da će zajednički rad rezultirati i novim prijateljstvima.

Zajedno s kolegicama Poljske, Moldavije, Francuske i Armenije osmislila je zajednički projekt pod nazivom “The chest of symbols“. Osmislili su aktivnosti projekta s kojima počinju već idući mjesec i kojim će uključene zemlje predstaviti kroz simbole jedinstvene za svaku zemlju, pričajući jedni drugima priče koje stoje iza svakog od njih. Međusobno će se povezati teme iz biologije, geografije, povijesti, povijesti umjetnosti, razviti kreativnost učenika te će učenici puno naučiti o drugim zemljama partnerima, kulturno-povijesnim osobitostima kao i o životu svojih partnera – vršnjaka.

Osim osmišljavanja projekata, sudjelovali su na nekoliko vrlo zanimljivih i korisnih radionica ICT alata, primjera dobre prakse. Slobodno vrijeme kojeg nije bilo puno proveli su u otkrivanju prekrasnog starog grada Gdanjska, njegovih živopisnih ulica, razmjenjujući iskustva s kolegama iz drugih zemalja te šetnjom na pješčanoj plaži Sjevernog mora pored hotela u kojem su bili smješteni.

Etwining je jedna od aktivnosti programa Erasmus +, Agencije za mobilnost, financirana od strane EU, namjenjena profesorima i učenicima kroz koje profesori mogu provoditi projekte u nastavi i izvan nje, educirati se na on-line tečajevima te odlaziti na eTwining mobilnosti.