prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

eTwinning priznanja

Osnovna škola Popovac je mala baranjska škola s 95 učenika koja sigurnim korakom uspijeva svake godine nizati uspjehe za sudjelovanje u projektima na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Od ove godine ponosno nosi oznaku eTwininngove škole za koje je poznato da su prepoznate kao centri izvrsnosti u odgoju i obrazovanju ali i lokalnoj zajednici, kao ustanove koje promiču digitalne prakse, e-sigurnost, inovativne i kreativne pedagoške pristupe, stalni profesionalni razvoj i obrazovanje zaposlenih te suradnju u nastavi između učitelja i učenika.

Učenici i djelatnici škole su u školskoj godini 2020./2021. sudjelovali u nekoliko eTwinningovih projekata kojima je dodijeljena nacionalna oznaka kvalitete. Zarazili su se eTwinningom koji im je donio inovacije i europsku suradnju s posebnim naglaskom na projektno učenje i aktivnu suradnju u školi i izvan nje.

Školska knjižničarka Marijana Kuna autorica je projekta “Zelena knjiga”, a učitelj informatike Goran Podunavac autor je projekata “Me, Myself & I” (Ja i sva moja lica) i “Pet koraka do istine”. Za čak sedam provedenih međunarodnih projekata škola je prošli mjesec dobila europsku oznaku kvalitete koju dodjeljuje Središnja služba za podršku (CSS) nakon provedenog postupka odabira. Nagrađeni projekti u kojima su sudjelovali učenici i učitelji škole su:

 • 100. dan škole Udruge Zvono 2021./ 100th day of school 2021
  • – učiteljice Ankica Ostojić i Ivana Vrbek Mesić
 • Dan jabuka 2020.
  • – učiteljica Ivana Vrbek Mesić i knjižničarka Marijana Kuna
 • Dan ružičastih majica 2021. / Pink Shirt Day 2021
  • – učiteljica Ivana Vrbek Mesić
 • Ljepote moje domovine / The beauties of my homeland
  • – učiteljica Ankica Ostojić
 • Čarobne slikovnice godišnjih doba / Magical picture books of the seasons
  • – učiteljica Ankica Ostojić
 • Živimo zeleno / Living Greenly
  • – učiteljice Ankica Ostojić i Ivana Vrbek Mesić te učitelj informatike Goran Podunavac
 • Me, Myself & I
 • – vjeroučiteljica Sanja Kopunović Legetin i učitelj informatike Goran Podunavac

Uspješan i kvalitetan rad prepoznala je i Agencija za mobilnost i programe Europske unije pa je tako učitelj informatike Goran Podunavac pozvan da u petak, 5. studenoga 2021. godine, na godišnjoj eTwinningovoj konferenciji “eTwinning i medijska pismenost: uključiva zajednica i inovativni IKT alati” predstavi aktivnosti projekta “Pet koraka do istine” koji je za cilj imao unaprijediti digitalne kompetencije učenika, poticati ih da preuzmu odgovornost za vlastitu sigurnost s naglaskom na osnaživanju i isticanju odgovornog ponašanja i digitalnog građanstva, kao i poučiti ih vrednovati i kritički analizirati različite medijske sadržaje kako bi znali tumačiti poruke (njihovu vjerodostojnost, pouzdanost i istinitost) u različitim medijima i na temelju njih donositi odgovorne odluke.

U školi i ove školske godine nastavljaju s novim eTwinningovim projektima koji imaju važnu ulogu u razvoju digitalnih vještina učenika i u promicanju temeljnih vrijednosti društva, omogućuju djelatnicima i učenicima da razmjenjuju iskustva i uče jedni od drugih te predstavljaju izvrsni splet temeljnih elemenata digitalnog građanstva. Surađujući sa školama iz raznih država učitelji i učenici razvijaju uzajamno poštovanje, međukulturno razumijevanje, a pritom se aktivno koriste tehnologijom na siguran i odgovoran način.

Zahvaljujući eTwinningovim projektima mladim Baranjicma su otvoreni novi vidici i pogled na Europu, a vršnjaci iz različitih dijelova Starog kontinenta mogu vidjeti što se događa u maloj školi i kakva je način života u ruralnoj sredini na sjeveroistoku Hrvatske.