prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

eTwinning projekt “Pjevaj, sviraj, pleši: Beatles”

Učenici školskog zbora, mandolinskog orkestra, petih i šestih razreda Osnovne škole Meje iz Splita s mentorom Markom Čupićem, prof. glazbene kulture u šk. god. 2021/22 sudjelovali su u cjelogodišnjem eTwinning međunarodnom projektu “Pjevaj, sviraj, pleši: Beatles”. U projektu je sudjelovalo je 70 učitelja iz Hrvatske i Španjolske od kojih su većina bili učitelji glazbe, osnovne, srednje ili glazbene škole.

Osnovna ideja projekta bila je poticaj učenika na glazbeno-plesne, multimedijske i multikulturalne aktivnosti u glazbi grupe The Beatles, rad i razmjena iskustava u glazbenim izazovima, istraživanjima, multimedijskom i multikulturalnom stvaralaštvu: u pjevanju, sviranju, plesu, slušanju glazbe, glazbenim doživljajima, likovnim izričajima, kao i vlastito izražavanje kako bi se doprinijelo ravnoteži njihovog cjelovitog razvoja i formiranju glazbenog ukusa.

Projektni zadatci bili su raznoliki i zanimljivi. U prvom zadatku u listopadu učenici su rješavali ulazne ankete, a učitelji su predstavljali svoje škole i timove. Zatim je slijedio zadatak Sigurnost na internetu u kojem su učenici osvijestili kako se trebamo ponašati da bi bili sigurniji na internetu te su izrađivali plakate, postere i prezentacije na zadanu temu. U studenom su slijedile: videokonferencija partnera u projektu, dodavanje učenika na TwinSpace i izrada mapa po školama. Prosinac je bio idealan za povezivanje Beatlesa s Božićom i njihovim poznatim božićnim pjesamama. Učenici su pjevali, svirali i plesali na pjesme grupe kao i izrađivali videa, plakate, postere i nakit za bor.

U siječnju su se orijentirali na frizure i modu u doba Beatlesa te izrađivali videa i postere na zadanu temu. Kad su proučili modu, veljača i vrijeme maškara su bili idealni da pjesme koje su naučili izvedu maskirani u Beatlese ili u hippy stilu odjevanja. U ožujku su proučavali koja su to glazbala svirali Beatlesi, dok su u travnju izrađivali top liste najdražih pjesama Beatlesa. U svibnju su prezentirali sve videoradove pjesama Beatlesa koje su naučili pjevati, plesati ili svirati, a s pjesmom Let it be školski orkestar je nastupio na Županijskoj smotri dječjeg stvaralaštva Splitsko-dalmatinske županije u Trogiru. Lipanj je bio vrijeme za završnu videokonferenciju kao i evaluaciju. Zahvaljujući ovom projektu učenici su na različite načine upoznali i oživjeli grupu Beatles, projekt im se jako svidio te su se izjasnili da bi rado sudjelovali u sličnim projektima.