prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

eTwinning projekt The green changemakers

Prvo obrazovno razdoblje u školskoj godini 2021./2022. u Gimnaziji Vukovar započelo je novim međunarodnim eTwinning projektom “The green changemakers”.

Cilj projekta je na inovativan način izraditi i provesti programe obrazovanja za održivi razvoj kroz razvoj kompetencija i aktivno sudjelovanje učenika u području održivog razvoja uz osnaživanje partnerstva škola i lokalne zajednice u podizanju svijesti o održivom razvoju. Uz nositelje projekta Gimnaziju Vukovar i Tehničku školu Karlovac, do sada su se u projekt uključile Industrijska strojarska škola Zagreb i Anadolijska srednja škola Yunus Emre iz Bingola, Turska.

Aktivnosti projekta potaknut će učenike na djelovanje i iniciranje djelovanja usmjerenog ka ostvarenju ciljeva održivog razvoja i održivog društva u cijelosti. Niz edukativnih, informativnih, praktičnih i kreativnih aktivnosti te metode inovativnog i iskustvenog učenja podići će razinu znanja, svijesti i vještina za usvajanje “zelenih” životnih stilova u skladu s održivim razvojem. Informiranjem javnosti i medija o važnosti teme održivog razvoja, kao i o provedbi projekta, promovirat će se projektne aktivnosti, važnost održivog razvoja, briga za okoliš i prirodu te ekološke akcije a sve sa svrhom razvoja održive zajednice.

Specifični ciljevi projekta odnose se na podizanje svijesti i uključivanje učenika u procese (lokalnog i globalnog) održivog razvoja kroz osnaživanje kritičkog razumijevanja te stjecanje praktičnih znanja i vještina potrebnih za aktivno sudjelovanje na izazovima održivog razvoja, osnaživanje učenika za donošenje informiranih odluka i primjenu održivih načina života vezanih za vlastito zdravlje u međuovisnosti s prirodom i okolišem uz osvješćivanje učenika o važnosti održivog razvoja i njihove uloge u zajednici (provedba učeničkih projekata održivog razvoja u školi i/ili lokalnoj zajednici), osnaživanje nastavnika i dionika lokalne zajednice o održivom razvoju kroz informiranje brojnim kanalima komuniciranja u sklopu projekta te poticanje na aktivno sudjelovanje u ekološkim aktivnostima na dobrobit lokalne zajednice te unaprjeđenje odgojno-obrazovnih procesa “zelenim”, održivim, globalnim sadržajima korištenjem interaktivnih metoda i iskustvenim učenjem.

Realizacija projekta planirana je provođenjem 15 aktivnosti tijekom godine a obuhvatit će uvodne informacije o projektu, predstavljanje projektnih partnera, izradu i izbor loga projekta, Netiquette, proučavanje, upoznavanje i predstavljanje 17 globalnih ciljeva, predanketu i završnu anketu, (samo)vrednovanja, doprinos ostvarenju ciljeva – praktične radove i rješenja, volonterske ekološke akcije prikupljanja EE otpada, obilježavanje prigodnih dana tijekom trajanja projekta, pozvano predavanje, izradu i predstavljanje e-knjige i bloga, diseminaciju i evaluaciju te oblak riječi za kraj.

Aktivnosti prati blog projektni blog The green changemakers.

Trenutno su u tijeku prve dvije aktivnosti koje obuhvaćaju predstavljanje projekta, upoznavanje s osnovnim informacijama o učenju uz pomoć eTwinning suradnje, upoznavanje s Kodeksom ponašanja eTwinning platforme, te s Općom uredbom o zaštiti podataka GDPR. Učenici i nastavnici ažuriraju svoje profile i predstavljaju se izrađujući avatare po kojima će biti prepoznatljivi. Predstavljaju se škole i gradovi sudionika, ispunjava predanketa i izrađuje lista sudionika projekta.

Saznajte više o eTwinning projektu The green changemakers twinspace The green changemakers i pridružite se!