prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

eTwinning projekt “Tradicionalna kuharica”

Učenici drugog razreda OŠ Ante Curać – Pinjac iz Žrnova sudjeluju u eTwinning projektu “Tradicionalna kuharica” u kojem istražuju stara tradicionalna jela iz Žrnova. Tijekom prosinca istraživali su jela koja su nezaobilazni dio božićne trpeze i koja se pripravljaju na Badnji dan. Tijekom istraživanja došli su do zanimljivih podataka.

Saznali su koja je riba u prošlosti zamjenjivala bakalar i kako su se pržile prikle na starinski način. Također su upoznali i tradicionalna jela ostalih učenika sudionika u projektu te saznali razlike blagdanske trpeze u pojedinim mjestima. Neka jela su i sami prigotovljavali i u njima istinski uživali. Zajedno s vršnjacima iz područne škole u Pupnatu i škole iz Metkovića istraživali su tradicionalna jela i slastice koje se pripremaju za Božić i Novu godinu. Između ostaloga pronašli su nekoliko jela koja su neizostavni dio blagdanskih stolova na Korčuli, u Metkoviću i Pupnatu.

Učenici uživaju u priklama iz vlastite proizvodnjeDoznali su da je stari žrnovski običaj za Badnji da pripremiti bakalar i to “na bijelo”. Međutim to je običaj novijeg doba. Prije više od 100 godina svaka kuća nije bila u mogućnosti pribaviti pravi bakalar, već su ribari sušili morsku divljač (raže, pse) i vrUčenici su u razredu pripremali prikle po starinskoj recepturi. Međutim u razredu imaju učenika koji je intolerantan na gluten te su pšenično brašno zamijenili heljdinim. Prikle su bile vrlo ukusne, a miris prženih prikala proširio se čitavom školskom zgradom te su znatiželjni učenici tražili recepte. Za Božić je u Žrnovu običaj kuhati žrnovske makarune koji su odnedavna proglašeni autohtonim otočnim proizvodom. Učenici su prikupili recepte, a makarunadu planiraju održati tijekom siječnja kada će naučiti od tijesta praviti makarune.

Također su upoznali i tradicionalna božićna jela Metkovića i Pupnata. U narednim aktivnostima istraživati će biljke i jela koja su bila lijek za neke bolesti, tj. liječenje iz prirode. Učenici će istraživačke radove objediniti i napraviti pučku kuharicu u digitalnom obliku koja će biti dostupna široj društvenoj zajednici i ostalim učenicima škole. Većinu jela planiraju i sami degustirati u školskoj kuhinji. Sa svim istraženim jelima upoznati će i ostale učenike sudionike u projektu te će i sami upoznati jela karakteristična za ostale zemlje i gradove učenika sudionika u projektu.
Ovim projektom planiraju ostvariti sljedeće ciljeve:

  • istražiti stara i zaboravljena jela našeg zavičaja
  • potaknuti učenike na pravilnu i zdravu prehranu
  • koristiti što zdravije namirnice iz prirode pri prigotovljavanju jela
  • izraditi digitalnu kuharicu
  • razvijati IKT kompetencije
  • podizati svijest o zdravoj i bio prehrani
  • prenositi znanja o zdravoj prehrani na ostale učenike i širu društvenu zajednicu.