prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

eTwinning radionica na Dan Europe

Pod vodstvom Instituta za inovacije različite radionice za kognitivne, komunikacijske i digitalne vještine kao i radionica o europskoj platformi eTwinning za školsko obrazovanje i jačanje vještina učenika i nastavnika, održane su u Kući Europe na Europskom trgu. Na radionici je među nastavnicima srednjih škola sudjelovala i profesorica Marina Mirković iz Tehničke škole u Požegi.

Europska unija je 2023. godinu proglasila Europskom godinom vještina uz fokus na cjeloživotno učenje i digitalne vještine te je Dan Europe u Zagrebu obilježen Festivalom vještina uz naglasak na nove izazove s kojima se suočava tržište rada u Hrvatskoj i u Europi. Gotovo svakoj državi članici nedostaje kvalificirane radne snage, gotovo u svim sektorima i na svim razinama obrazovanja.
9. svibnja obilježava se i Dan eTwinninga te je jedna od radionica u dijelu Festivala vještina bila posvećena eTwinningu i održana u Kući Europe. Posjetitelji Festivala vještina imali su priliku razgledati štandove država članica Europske unije, upoznati se s radom Udruženja obrtnika grada Zagreba, informirati se o programima mobilnosti i sudjelovali u raznim aktivnostima. Saznali su više o programu obrtničkih škola ambasadora Europskog parlamenta čije su učenice i učenici prezentirali svoja znanja i vještine.

Pod vodstvom Instituta za inovacije različite radionice za kognitivne, komunikacijske i digitalne vještine kao i radionica o europskoj platformi eTwinning za školsko obrazovanje i jačanje vještina učenika i nastavnika, održane su u Kući Europe na Europskom trgu.

eTwinning je jedna od aktivnosti programa Erasmus+ namijenjena međunarodnoj suradnji i usavršavanju odgojno-obrazovnih djelatnika od predškolskog obrazovanja do srednje škole. Ona služi nastavnicima i njihovim učenicima za upoznavanje i suradnju s kolegama iz europskih škola kroz rad na zajedničkim virtualnim projektima i različite oblike usavršavanja i stjecanja vještina.

Na radionici su prikazani primjeri jačanja vještina učenika i nastavnika pomoću rada na eTwinningu. Djelatnici srednjih škola imali su prilike raditi na novoj eTwinningovoj platformi European School Education Platform (Europska platforma za školsko obrazovanje), a održale su ju iskusne ambasadorice eTwinninga Ana Marketin Sedlar i Daniela Usmiani. Objašnjen je postupak prijave nastavnika, umrežavanje korisnika, pronalazak partnera i škola, pronalazak projekata i grupa kao i pronalazak stručnih usavršavanja. Sudionici su praktičnim radom isprobali aktivnosti rada u Twinspace-u grupe. Na radionici je među nastavnicima srednjih škola sudjelovala i profesorica Marina Mirković.

Ovogodišnja proslava Dana Europe održana je u suradnji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj s brojnim partnerima kao što su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, veleposlanstva država članica Europske unije akreditiranih u Zagrebu, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Agencija za mobilnost i programe EU-a, te Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, socijalne politike i obitelji.