prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

eTwinning seminar: „Our schools: places of happiness and success – fostering well-being and creativity through eTwinning”

Učiteljica prirode i biologije Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin, Amalija Misir-Čujko, u razdoblju od 25. do 27. listopada 2023. godine, sudjelovala je u Aktivnosti osposobljavanja i suradnje u okviru eTwinning mreže na međunarodnom seminaru „Our schools: places of happiness and success – fostering well-being and creativity through eTwinning” 2023-COMET-010, u Beogradu, Srbiji. 

Na Europskoj platformi za školsko obrazovanje svi registrirani eTwinning članovi imaju mogućnost sudjelovanja na kontaktnim seminarima, konferencijama i radionicama stručnog usavršavanja. Za svaku aktivnost raspisuje se natječaj, a prijavitelj/odgojno obrazovni djelatnik se za sudjelovanje prijavljuje individualno. U sklopu Agencije za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) djeluje i Hrvatska nacionalna organizacija za potporu eTwinningu (NSO).

Prema odluci Agencije za mobilnost i programe Europske unije, pozvane su tri predstavnice Republike Hrvatske: Nikolina Ogresta (Dječji vrtić Matije Gupca), Tina Madunić (Elektrotehnička škola-Split) i Amalija Misir-Čujko (OŠ Ivane Brlić- Mažuranić Ogulin), među šezdesetak kolega iz drugih europskih zemalja, u glavni grad Srbije, Beograd, u organizaciji Srpske nacionalne organizacije za potporu eTwinningu, Fundacije Tempus, NSO.

Prvog dana međunarodnog seminara sudionicima su dobrodošlicu zaželjeli predstavnik Ministarstva prosvjete Republike Srbije, predstavnik Zaklade Tempus te Ambasadori NSO Srbije. Uslijedilo je kratko predstavljanje europskih kolega, sudionika seminara te predstavljanja država sudionica. Drugi dan seminara započeo je zanimljivim predavanjem psihologinje Ana Mirković “Kako vježbati dobrobit u školi” te predavanjem psihologinje Joanne Paolinelli ”Ponovni pregled humanističkog pristupa učenju za digitalnu eru”. Ambasadori NSO Srbije takđer su održali predavanje “ESEP i eTwinning alati i Okvir kvalitete” koji je bio uvod u radionički dio seminara.

Sudionici seminara kroz paralelne radionice “Dobrobit”, “Kreativnost i inovativnost” te “AI i inovacije” predlagali su projektne ideje. Povezali su se s kolegama iz drugih radnih skupina. U radioničkom dijelu seminara, jedan od projektnih timova “Kreativnost i inovativnost” koje su činili odgojno-obrazovni djelatnici iz Danske, Malte, Bugarske, Srbije i Hrvatske predložili su radni okvir budućeg novog projekta “Naša sretna zajednica”. Prezentiran je slijedeći dan seminara kao i brojne druge projektne ideje.

Jedan od ciljeva ovog međunarodnog seminara bio je prikazati teorijska i praktična rješenja o tome kako redizajnirati školske rutine i potaknuti kreativnost učenika i nastavnika. Usmjeriti učitelje na koji način organizirati obrazovni proces i okruženja za učenje koji su poticajni za učenikovu osobnu dobrobit i kreativnost. Također, Srpski NSO i eTwinning ambasadori pokrenuli su virtualni projekt na platformi eTwinning u cilju podrške organizacije eTwinning ovog međunarodnog seminara „Naše škole: mjesta sreće i uspjeha – njegovanje blagostanja i kreativnosti kroz eTwinning“. Ideja je bila da se osim fizičkim kontaktom sudionika otvori virtualni prostor gdje će se sudionici seminara mogći predstaviti, dobiti sve potrebne informacije, preuzeti dobivene materijale i povezati, umrežiti prije, tijekom i nakon događaja s ciljem jačanja međusobne suradnje.

I na kraju, glavni ciljevi ovakvih mobilnosti, koje organiziraju nacionalne organizacije za potporu eTwinningu (Central Support Organisation CSO), jesu kontakti i suradnja, umrežavanje među europskim kolegama te organizacija novih eTwinning projekata.