prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

EUROMATH 2016 – ekipi OŠ Trnovec 2. mjesto

Učenice 5. razreda OŠ Trnovec Klara Božić, Ena Kosec,  Stefani Hrman, Lucija Mikulić, Lana Drvoderić, Paula Pakšec, Rea Simendić i Ena Horvat sudjelovale su na međunarodnoj učeničkoj matematičkoj konferenciji EUROMATH 2016. koja se održavala  od 30. ožujka do 3. travnja u grčkom gradu Solunu, te u kategoriji Le- MATH theatre competition scenskom igrom “Multiplying and dividing decimal numbers with decad units” osvojile odlično 2. mjesto. Pripremale su ih njihove učiteljice matematike Mirjana Vugrinec i Draženka Magić.

Ciparsko matematičko udruženje i Thales fondacija u suradnji s projektnom grupom Le-MATH, Grčkim matematičkim udruženjem i Matematičkim udruženjem jugoistočne Europe organiziraju EUROMATH-učeničku matematičku konferenciju na kojoj mogu sudjelovati učenici od 9 do 18 godina starosti. Konferencija se ove godine održavala od 30. ožujka do 3. travnja u Solunu u Grčkoj.

Od moguće četiri kategorije OŠ Trnovec se prijavila na natječaj u kategoriji Le-Math theattre te su izborili finale.

Na redovnim satovima matematike uvježbavali su množenje i dijeljenje decimalnih brojeva dekadskim jedinicama kroz igru i to ih je potaknulo da osmisle scenski prikaz navedenog gradiva i njime se prijave na spomenuti natječaj. Učiteljice Romina i Sandra su prevele tekst na engleski jezik. Podijelile su uloge učenicama 5.razreda (Klari Božić, Eni Kosec,Stefani Hrman, Luciji Mikulić, Lani Drvoderić, Pauli Pakšec,Rei Simendić i Emini Vuković) koje su brzo i lako naučile svoj tekst, nekoliko su puta uvježbali scensku igru i na kraju je snimili. Snimak su prema propozicijama Euromatha stavili na Youtube, izvršili prijavu i potajno se nadali pozivu u Grčku.

Dana 23. veljače primili su poziv na finalno natjecanje. 

Na natjecanju je sudjelovalo 19 država (Grčka, Cipar, Rumunjska, Bugarska, Srbija, Latvija, Libanon, Finska, Belgija, Španjolska, Portugal, Italija, Poljska, Iran, Austrija, Nizozemska, Švedska, Njemačka i Hrvatska) čije su se ekipe, osim scenskim matematičkim igrama, predstavile matematičkim  posterima, prezentacijama ili pak kratkim verbalnim solo prezentacijama nekog matematičkog problema. Natjecanje je namijenjeno učenicima od 9 do 18 godina, a predstavnici OŠ Trnovec bili su najmlađi sudionici ovogodišnjeg natjecanja.

Natjecanja su se održavala svakodnevno na više mjesta u hotelu. Svuda se osjećao matematički duh, sve je vrvjelo od učenika, mentora i članova komisija s kojima su se stalno susretali, mimoilazili, s nekima i upoznavali i razmjenjivali iskustva.

Nastup učenica OŠ Trnovec publika je nagradila velikim pljeskom, a žiri (koji se sastojao od 16 članova) pohvalio njihov prikaz matematičkog problema. Hvalili su ih i čestitali im nakon nastupa i učenici iz Varaždina i Koprivnice koji su također bili sudionici ovoga natjecanja. Rezultati natjecanja objavljeni su dan kasnije i predstavnici OŠ Trnovec su bili sretni i ponosni na osvojeno 2. mjesto.

U vremenu kada nisu imali obveza vezanih uz nastup odvezli su se u centar Soluna i samostalno razgledavali grad. Turističkim autobusom su se provozali gradom do najpoznatijih povijesnih spomenika, samostalno razgledali Muzej grada Soluna, kupovali suvenire i poklone, plesali na gala večeri, družili  se međusobno, sklapali nova poznanstva, letjeli zrakoplovom…

Bilo im je jako lijepo, uživali su, a najvrjednije od svega je što su sebe, svoju školu, općinu, županiju i domovinu uspješno prezentirali. Ponosni su na sebe i zahvaljuju svima koji su im na bilo koji način omogućili ovo nezaboravno iskustvo.  

 

Napisale:

Klara Božić, Ena Kosec,  Stefani Hrman, Lucija Mikulić, Lana Drvoderić, Paula Pakšec, Rea Simendić, Ena Horvat i učiteljice matematike Mirjana Vugrinec i Draženka Magić.