prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Europass digitalne vjerodajnice

Europass digitalne vjerodajnice (Europass Digitaly Signed Credentials) dio su nove Europass platforme koja je dostupna od srpnja 2020. godine.

Riječ je o vjerodajnicama koje pojedincu dodjeljuje odgovarajuća ustanova, primjerice sveučilište, kako bi se potvrdio i pružio dokaz o postignutim ishodima učenja te stečenim kvalifikacijama, poput diploma, i ostalih vjerodajnica što dovodi do boljeg razumijevanja i provjere kvalifikacije, kao i drugih dokaza o učenju.

Europass digitalne vjerodajnice mogu se koristiti za sve oblike učenja, a ne samo formalno obrazovanje te ih korisnici mogu podijeliti s poslodavcima, ustanovama za obrazovanje i osposobljavanje ili drugim organizacijama kojima su potrebne informacije o kvalifikacijama pojedinaca prilikom traženja posla ili obrazovnih prilika širom Europe. One im služe kao dokaz da su navedene kvalifikacije autentične, a nude i bolji uvid u vještine i iskustvo vlasnika vjerodajnice. Digitalne vjerodajnice imaju jednaku pravnu vrijednost kao certifikati u papirnatom obliku, a ustanovama omogućuju besplatno izdavanje digitalnih kvalifikacija i ostalih vjerodajnica učenja koje se ne mogu protuzakonito mijenjati.

Zanimljivo je spomenuti da je Sveučilište u Splitu napravilo značajan iskorak na razini Europske unije u primjeni Europass digitalnih vjerodajnica, kao jedne od mogućnosti koje nudi nova Europass platforma, svojevrsnog europskog alata za digitalizaciju. Naime, Sveučilište u Splitu je prvo u Europskoj uniji izdalo Europass digitalnu potvrdu te je prva ustanova u Europi koja je u siječnju 2021. uspješno izdala čak 437 digitalnih potvrda o sudjelovanju sudionicima online međunarodne konferencije Week of Innovative Regions in Europe – WIRE 2020, održane u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Sustav digitalnih vjerodajnica je siguran i besplatan sustav, a kako bi ga razvila i testirala Europska komisija je u tu svrhu započela suradnju s državama članicama EU-a i drugim zemljama na pilot-projektu razvoja. Naime, Sveučilište u Splitu je jedno od 18 institucija u Europskoj uniji i jedino u Hrvatskoj koje se priključilo projektu pilotiranja Europass Digitally Signed Credentials (EDC) te je kao takvo uspješno pilotiralo izdavanje prvih diploma.

U organizaciji Europass centra Agencije za mobilnost i programe Europske unije, Europske komisije i Sveučilišta u Splitu, inicirana je organizacija online virtualnog događanja na temu: “EUROPASS DIGITAL CREDENTIAL TO FUTURE – PROOF YOUR POTENTIAL“ koji će se održati 10. svibnja 2021. godine. Na tom događaju će biti moguće saznati više o Europass digitalnim vjerodajnicama te o putu i procesu razvijanja ovog alata.

Nakon samog događaja će biti organizirana i tehnička interaktivna web radionica o implementaciji Europass digitalnih vjerodajnica, čiji će točan datum održavanja biti objavljen naknadno na mrežnim stranicama i društvenim mrežama Agencije za mobilnost i programe Europske unije i Sveučilišta u Splitu.

 

Više informacija o Europass Digitally Signed Credentials možete pronaći na mrežnim stranicama Europa.eu.