prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Europska informatička olimpijada za djevojke

Treća Europska informatička olimpijada za djevojke (European Girls’ Olympiad in Informatics) održava se od 15. do 21. srpnja 2023. godine u Lundu, Švedska.

Na ovom natjecanju nastupile su četiri učenice srednjoškolskog uzrasta koje su svoje mjesto u reprezentaciji izborile kroz sudjelovanje na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke (Zagreb, 10. lipnja). Republiku Hrvatsku na ovom natjecanju zastupao je tim sastavljen od četiri učenice srednjih škola (razred i škola odnose se na šk. god. 2022/2023):
  • MAŠA DOBRIĆ, 1. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • LARA SEMEŠ, 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • LANA ŠKARICA, 1. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • IVA TADIĆ, 4. razred, Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb

Zlatnu medalju osvojila je LARA SEMEŠ, XV. gimnazija iz Zagreba, srebrnu medalju MAŠA DOBRIĆ, XV. gimnazija iz Zagreba, a brončane medalje IVA TADIĆ, Gimnazija Lucijana Vranjanina iz Zagreba i LANA ŠKARICA, XV. gimnazija iz Zagreba.

Stručna voditeljica reprezentacije je Martina Licul, a odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa je Krešimir Malnar. Nastup mladih programerki na ovom natjecanju i stručne pripreme koje su prethodile nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara. Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

EGOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 8 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskom jeziku Python ili C++ pod operativnim sustavom Linux. Učenice se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenice (do 20 godina starosti) i dva voditelja.

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Hrvatska zajednica tehničke kulture.