prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Festival povijesti Kliofest

Jedanaesto izdanje Festivala povijesti Kliofest od 7. do 10. svibnja 2024. godine donosi bogat program izložbi, tribina, okruglih stolova, promocija knjiga i projekcija filmova te popuste na povijesna izdanja hrvatskih i inozemnih nakladnika.

programu ovogodišnjeg Kliofesta održava se i dodjela nagrada povjesničarima u nekoliko kategorija, obilježavanje Dana povijesti, mali znanstveni simpozij profesora i studenta i niz drugih aktivnosti.

Lokacije Kliofesta 2024.

Glavni dio programa odvija se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu – i ovoga puta na dvije pozornice. Na prodajnim štandovima knjiga u  predvorju Knjižnice mogu se nabaviti najnovija, ali i sva ostala povijesna izdanja hrvatskih i inozemnih nakladnika uz prigodne popuste.

Nekoliko promocija knjiga održava se Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, a projekcije filmova u sjedištu Poljske kulturne udruge Mikolaj Kopernik.

Okrugli stolovi u znaku obljetnica

Okrugli stolovi posvećeni su značajnim obljetnicama, jedan 500. obljetnici smrti Marka Marulića, drugi 150. obljetnici početka rada modernoga Sveučilišta u Zagrebu, treći 50. obljetnici Ustava SFRJ iz 1974. godine, a na četvrtom će se diskutirati o deset godina od obljetničke godine početka Prvoga svjetskog rata.

Tribine o starome Egiptu, Ivanu Bukovići Ćiri, rapalskoj granici, arhivima u digitalno doba i studiju povijesti

Nekoliko je tribina posvećeno nedavno objavljenim važnim knjigama i izazovima koje te knjige stavljaju pred povjesničare – memoarima neopravdano zaboravljenoga hrvatskog političara Ivana Bukovića Ćire, o starome Egiptu  te o nacionalnom pamćenju traumatičnih iskustava 20. stoljeća. Prvi puta na tribini se susreću studenti povijesti s Filozofskog fakulteta, Fakulteta hrvatskih studija i Hrvatskoga katoličkog sveučilišta kako bi razgovarali o studiranju, mogućnosti suradnje i o tom što nakon studija.

Održava se i tribina posvećena raspravi o tom kako je nastala i što je značila rapalska granica, kao i kako se na nju gledalo među stanovništvom koje je ostalo izvan nacionalne matice te o sto godina djelatnosti Francuskoga instituta u Zagrebu, stožerne institucije jačanja hrvatsko-francuskih kulturnih odnosa kao i tribina o arhivima u digitalno doba.

Gostovanja inozemnih povjesničara i izložba o portugalskoj Revoluciji Karanfila

Na Festivalu sudjeluju češki i makedonski povjesničari  sa zanimljivim temama i razgovorima te gosti iz Poljske, Italije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Francuske i drugih zemalja. Predstavljaju se i povjesničari iz dva slovenska povijesna instituta – Instituta za suvremenu povijest i Povijesnog instituta Milko Kos Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, a povjesničari s Filozofskog fakulteta u Ljubljani pokazat će svoju izložbu o rapalskoj granici.

U programu je i predstavljanje novih knjiga Udruženja za modernu historiju u Sarajevu i ovogodišnjega History Festa, kao i predstavljanje novih knjiga Biblioteke XX vek. Na Kliofestu sudjeluje i Veleposlanstvo Portugalske Republike u Republici Hrvatskoj s izložbom Nasljeđe Revolucije karanfila i predavanjem Rite Luis s portugalskog Instituta za suvremenu povijest.

Promocije knjiga povijesnih i arhivističkih ustanova

Svoja će izdanja na Festivalu predstavlja niz hrvatskih povijesnih i arhivističkih ustanova, među njima Hrvatski institut za povijest i Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, Hrvatski državni arhiv i FF press, kao i nekoliko nakladnika. Bit će predstavljen i Centar za istraživanje Holokausta i genocida na jugoistoku Europe s Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Radionice za školarce i kvizovi za kvizaše

Za učenike osnovnih i srednjih škola organizatori su priredili nekoliko radionica u suradnji s Muzejom seljačke bune i s gimnazijskim profesorom Hanom Uzeirbegovićem, koji je prije nekoliko godina za svoj popularizacijski rad na Kliofestu nagrađen Nagradom Vjekoslav Klaić. Svi kvizši i ljubitelji kvizova i ove godine mogu sudjelovati u Kliokvizu.

Program festivala djelomice će se prenositi na Youtube kanalu Kliofesta u suradnji sa studentima i profesorima Sveučilišta VERN’.