prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Geoparkovi Europe – Erasmus+ KA2 projekt

Osnovna škola Ivana Filipovića, Osijek uključila se u prvi Erasmus K2 projekt na temu Geoparkovi Europe. Partneri dolaze iz Portugala, Španjolske, Rumunjske, Grčke i Turske. Cilj im je upoznati Geoparkove, ali i osvijestiti važnost zaštite prirodne baštine i implementirati Geoparkove u nastavne sadržaje u školi.

Projekt provode učiteljica geografije Antonija Kojundžić i učiteljica razredne nastave Ivana Frančić s učenicima predmetne nastave. Mrežu Svjetskih geoparkova UNESCO-a čine područja geološke i geomorfološke baštine od međunarodne važnosti. Cilj programa Svjetskih geoparkova UNESCO-a je zaštita geoloških, geomorfoloških, ali i ostalih vrijednosti geoparka te upravljanje područjem kroz edukaciju i provođenje aktivnosti u skladu s ciljevima održivog razvoja, a na dobrobit lokalne zajednice.

U ovaj Erasmus K2 projekt uključeni su sljedeći geoparkovi:

  • Kula Salihli (Turska)
  • Lesbos (Grčka)
  • Azores (Portugal)
  • Papuk (Hrvatska)
  • El Hierro (Španjolska)
  • Țara Hațegului (Rumunjska)

Projekt je započeo u rujnu 2020. godine, i uslijed pandemije Covid-19 školske godine 2020./2021. održan online kroz brojne aktivnosti na eTwinningu. Tijekom prve godine provedbe projekta ostvarene su brojne suradnje između partnerskih škola – nekoliko online sastanaka, učeničkih upoznavanja i prezentacija, izrađivanja brošura o Geoparkovima, kuhanja tradicionalnih jela, slikanje geoparkova, sadnja stabla, obilježavanje važnih eko-datuma, uključivanje u eko-akcije i slično. Aktivnosti su praćene u Wakelet kolekciji, a za uspješno proveden projekt dobili su i nacionalnu oznaku kvalitete.

Ove nastavne godine započeli su novi eTwinning projekt koji je nastavak prošlogodišnjega, ali su krenuli i na planirane mobilnosti. U listopadu su ostvarili prvu mobilnost u Tursku. Na ovoj mobilnosti sudjelovalo je po dva učitelja iz svake države. Osim upoznavanja prirodno-geografskih i društveno-geografskih obilježja Geoparka Kula Salihli, upoznali su geološke lokalitete cijelog područja. S Geoparkom upoznali su ih domaćini, ali i zaposlenici i vodiči samog geoparka. 

Tijekom posjeta Turskoj obilježili su i Erasmus day u školi domaćina. Tijekom tog dana posadili su stablo koje će simbolizirati suradnju i nadaju se da će rasti kao i međusobna suradnja. Također su zajedno s učenicima škole domaćina bojali zid koji će im ostati za uspomenu na ovu mobilnost.

Za školu je ovo bilo divno iskustvo ne samo upoznavanja novog područja već i upoznavanja drugačije kulture i načina života. Sva iskustva i fotografije pogledajte na sljedećoj poveznici. Tijekom ove mobilnosti dogovorili su datume ostalih mobilnosti, aktivnosti u eTwinning projektu, način na koji će geoparkove implementirati u nastavne sadržaje pojedinih nastavnih predmeta i aktivnosti koje su im preostale u Erasmus K2 projektu.