prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Gimnazija Vukovar i Osnovna škola Dragutina Tadijanovića na radionici “Videokonferencije u nastavi”

Djelatnici Gimnazije Vukovar i Osnovne škole Dragutina Tadijanovića sudjelovali su u četvrtoj po redu radionici u sklopu edukacija e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt), pod nazivom “Videokonferencije”.

Četvrta po redu radionica u sklopu edukacija e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt) donijela nam je, u već poznatom okruženju Osnovne škole Dragutina Tadijanovića i s dobro poznatim predavačem Dubravkom Bobovec, Algebrinim sistemskim inženjerom za Microsoftove tehnologije i IT trenerom, pregršt novih saznanja vezanih za različite načine uključivanja videokonferencija u nastavni proces te dobrobiti koje ova metoda sa sobom donosi.

Prva asocijacija koja se veže uz korištenje videokonferencije u nastavi jeste da se radi o metodi koja potiče učenje kroz suradnju odnosno doprinosi aktivnosti suradničkog učenja. Suradničko učenje predstavlja zajedničko učenje učenika u parovima ili malim skupinama s ciljem rada na zajedničkom zadatku: istraživanju zajedničke teme, nadogradnji uzajamne spoznaje, stvaranju nove ideje, kombinacije ili jedinstvene inovacije (Meredith i sur., 1998; prema Cota Bekavac, 2001.) Kroz razne primjere imali smo priliku vidjeti kako ovakav način rada uvelike potiče učenike na korištenje različitih razina misaonih procesa koji rezultiraju povećavanjem samih kompetencije učenja, a time i uspješnog ostvarivanja planiranih ishoda učenja. Ujedno, samostalno istražujući zadanu temu učenici dobivaju jasniji uvid u sadržaje što ih dodatno potiče na promišljanje i sustavno usmjerenu komunikaciju i suradnju te bolje razumijevanje i uvažavanje različitosti, ali i jačanje samopouzdanja i samopoštovanja. Primjeri su dokaz tvrdnji da suradničko učenje potiče individualni razvoj višestrukih inteligencija i različitih stilova učenja.

Praktičan dio radionice odnosio se na isprobavanje i uspoređivanje nekih od najčešćih videokonferencijskih programa (BigBlueButton, Adobe Connect, Skype For Business, Polycom Realpresence Desktop i Polycom Realpresence Mobile ). Svima nam je bio poznat mrežni kolaboracijski alat AdobeConnect s kojim smo se susretali putem niza webinara u obliku prezentacija, predavanja, radionica ili seminara koji su se prenosili internetom u realnom vremenu a uključivali su video, audio i tekstovnu komunikaciju između sudionika. Video o tome kako organizirati webinar u Connectu koji je održao Hrvoje Lisac iz CARNet multimedije, može se pogledati na mrežnoj stranici https://connect.carnet.hr/p36ujkkv2n3/.

Komunikacijski alat Skype for Business upoznali smo u sklopu paketa Office 365 i uvjerili se da usluga pruža mogućnost slanja privatnih poruka, ostvarivanja glasovnih i video poziva, kao i pretraživanja i povezivanja sa svim korisnicima Skype mreže. U primjerima dobre prakse Gimnazija Vukovar istaknula je uključivanje u projekt Dan sigurnijeg interneta, održanog 9. veljače 2016. godine, kada je organizator projekta Centar za nestalu i zlostavljanju djecu uz potporu Europske Komisije te domaćih partnera Microsoft Hrvatska i Vipneta proveo niz predavanja uživo i putem Skype-a na temu sigurnosti i pametnog korištenja interneta, a sve s ciljem educiranja mladih o odgovornijoj upotrebi tehnologije, dok je OŠ Dragutina Tadijanovića istaknula videokonferencijski sat povijesti iz Vukovara koji je pratilo  preko 500 učenika osmih razreda iz 24 hrvatska grada.

BigBlueButton je većini bio novina dok su polaznici koji su imali iskustva u radu s CARNetovim sustavom za udaljeno učenje Loomen znali da se radi o alatu otvorenog koda koji omogućava web komunikaciju i kolaboraciju korisnika unutar sustava Loomen a koji ima odlike stolnih videokonferencija. BigBlueButton omogućuje web konferenciju koja uključuje prikaz prezentacije, video i audio snimku i predavača i polaznika konferencije, predavač uz to što dijeli sadržaj svog zaslona, može i crtati i pisati po interaktivnoj radnoj površini. Razmjena tekstualnih poruka ostvaruje se putem chat-a i konferencija se može snimati i naknadno reproducirati.

Još jedna novina za većinu bile su dvije nove aplikacije – Polycom Realpresence Desktop i Polycom Realpresence Mobile koje je ponudio CARNet kako bi nam omogućio visoku kvalitetu virtualnog sudjelovanja na sastancima, držanje prezentacija i edukacije na daljinu. Više o aplikacijama moguće je saznati na mrežnoj stranici https://www.carnet.hr/novosti/novosti?news_id=3096.

Kroz niz novih informacija i primjera dobre prakse otkrili smo brojne mogućnosti primjene videokonferencije u nastavi i drugo obrazovno razdoblje zasigurno će biti obogaćeno videokonferencijama u nastavi i za nastavu.