prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“Girls in ICT day”

Poznato je da se drugog dana u drugom tjednu drugog mjeseca obilježava Dan sigurnijeg interneta, no manje je poznato da se posljednjih desetak godina četvrti četvrtak u četvrtom mjesecu obilježava Međunarodni dan žena i djevojaka u IKT-u. Ove godine “Girls in ICT day” (#GirlsinICT) je u četvrtak 25. travnja 2024.

Međunarodni dan žena i djevojaka u IKT-u naglašava nije puko slavlje. Cilj mu je naglasiti potrebu za većim brojem žena i djevojaka u sektorima povezanim s IKT-om. Ova globalna inicijativa potiče djevojke i žene da razmotre studij i nastave karijeru u IKT područjima u kojima je zastupljenost žena veoma niska. Iako žene možda popunjavaju 40 % visokokvalificiranih zanimanja na globalnoj razini, njihovo sudjelovanje u područjima povezanim s IKT-om i dalje je nisko. Pozadina ove inicijative vuče korijene još od izuma Charlesa Babbagea 1822, tj. razdoblja koje je obilježilo početak računalnog programiranja.

Ovogodišnja tema proslave “Girls in ICT day” je “Leadership” (Vodstvo), kako bi se naglasila jaka potreba za ženskim uzorima u  znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM).

Kako prigodno obilježiti ovaj dan na zabavan i interesantan način?

  • Pridružite se ili samo organizirajte radionicu ili predavanje koje se fokusira na programiranje, razvoj aplikacija i druge ICT vještine​​.
  • Organizirajte razgovor ili webinar na kojima bi uspješne žene u IKT-u podijelile svoje priče i savjete. Te im na taj način pružile podršku i smjernice za dalje. Možete ih podijeliti na društvenim platformama koristeći hashtag #GirlsinICT.
  • Organizirajte ili sudjelujte u izazovima kodiranja i hackathonima koji potiču praktično učenje i vještine rješavanja problema u okruženju suradnje.
  • Stupite u kontakt ili posjetite tehnološku tvrtku u svom okruženju kako bi pružili bolji uvid u tehnološku industriju.
  • Uključite se u projekte zajednice kako biste premostili digitalni rodni jaz. Volontirajte kroz različite inicijative za povećanje pristupa djevojčica tehnologiji i obrazovanju​.
  • Mnoge platforme nude besplatne online tečajeve. Potaknite i podržite sudjelovanje u online tečajevima. Podržite djevojke pri upisu na online tečajeve vezane uz IKT.
  • Iskoristite aktivnosti koje se u ovom tjednu provode kroz Festival znanosti u mnogim našim gradovima.
  • Nadovežite se na Noć knjige koja je 23. travnja 2024.
  • Pridružite se u specijalnom događaju učenja glagoljice na GlagMat (glagomatika.online).

Slobodno odaberite ili osmislite nešto svoje, novo. Potaknite i inspirirajte!