prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Godina rada na eTwinning projektu “Naša kultura – naša budućnost”

Učenici Osnovne škole Ante Curać – Pinjac iz Žrnova na otoku Korčuli privode kraju prvu godinu sudjelovanja u dvogodišnjem eTwinning projektu “Naša kultura – naša budućnost”. Tijekom godine su upoznali učenike sudionike u projektu s bogatom hrvatskom kulturnom baštinom ali su upoznali i kulturnu baštinu ostalih sudionika. Vesele se mobilnostima koji su planirani za rujan.

Učenici 4. i 5. razreda Osnovne škole Ante Curać – Pinjac iz Žrnova na otoku Korčuli s učiteljicama Anamarijom Radovanović i Dijanom Kunjašić sudjelovali su u cjelogodišnjem eTwinning projektu “Naša kultura – naša budućnost”. U navedenom projektu su predstavili našu bogatu hrvatsku kulturnu baštinu i upoznali kulturnu baštinu Italije, Rumunjske, Portugala, Makedonije i Turske. Na samom početku provedbe projekta učenici svih zemalja sudionika imali su zadatak osmisliti logo projekta. Zajedničkim glasovanjem je izabran logo učenika škole. Jedan od zadataka učenika bio je i osmisliti digitalnu kuharicu u kojoj su specijaliteti zemalja sudionika u projektu. U navedenoj kuharici našla su se brojna jela koja su učenici imali priliku isprobati. Od korčulanskih specijaliteta prikazali su Žrnovske makarune, Ribarski brodet i rožatu. Za navedena jela pronašli su izvorne starinske recepte i sudionike projekta upoznali s načinima prigotovljavanja navedenih jela. Također su imali priliku upoznati običaje pojedinih zemalja vezanih uz blagdane i prikazati blagdanske običaje. Imali su priliku upoznati priče i legende koje potječu iz zemalja sudionika u projektu, glazbene instrumente i prigodne pjesme, plesove i igre. Koristeći se različitim digitalnim alatima učenici su prikazivali izložbe uradaka i upoznavali uratke vršnjaka iz Italije, Rumunjske, Portugala, Makedonije i Turske. Ovim oblikom rada učenici su naučili koristiti desetak digitalnih alata i mobilnih aplikacija koće im poslužiti za rad u nadolazećim projektima. Učenici su tijekom cijele školske godine imali različite zadatke crtanja, istraživanja i prikazivanja kulturnih običaja. Svi zajedno su međusobno komunicirali putem videokonferencija i na taj način online dijelili zadatke, surađivali i razvijali toleranciju i međusobno poštivanje. Ako im dozvole epidemiološke mjere, već u rujnu planiraju i prvu mobilnost koja će se odvijati u Rumunjskoj. Učenici s radošću očekuju upoznavanje kulturne baštine uživo, upoznavanje i dijeljenje iskustava s vršnjacima.