prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

HAZU pokreće ciklus znanstveno-popularnih predavanja

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti pokreće ciklus predavanja kojima je cilj na zanimljiv i pristupačan način predstaviti rezultate istraživanja njenih znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica, a koji su jedinstveni u Hrvatskoj.

Na taj će se način široj publici prikazati čime se sve one bave, osvijestiti njihov velik znanstveni potencijal, kao i istaknuti činjenica da se njihovi zaposlenici uvelike bave temama kojima se nitko drugi u Hrvatskoj ne bavi, a koje su krucijalne za razumijevanje i vrednovanje naše znanosti i kulture.

Predavanja u ciklusu nazvanom Znanost u žarištu održavat će se svake druge srijede, počevši od 22. ožujka 2023., u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije (Trg Josipa Jurja Strossmayera 14, Zagreb), s početkom u 16.30 sati.

Prvo predavanje održat će dr.sc. Lovro Kunčević O njegovanju (ne)ovisnosti: dubrovačka diplomacija i europske velesile u novom vijeku.
Predviđeno je da se nakon 45-minutnog predavanja publika zadrži u kratkom druženju s predavačima i aktivno uključi u događanje svojim pitanjima ili primjedbama na odslušanu temu.

Tijekom ožujka, travnja, svibnja i lipnja zainteresirani će moći dobiti uvid u poslove stare dubrovačke diplomacije, poletjeti s čigrama put Madagaskara, s forenzičarem rješavati ubojstva, suživjeti se s problemima prvog rimskog cara oko nasljednika na vlasti, prisjetiti se svojedobno vrlo popularnog Elsa-fluida, doznati nešto više o prehrani neandertalaca, upoznati se s hrvatskim nazivima za svaki pojedini dio čovječjeg tijela i pratiti transformaciju europskih država od srednjeg vijeka do modernog vremena.