prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Hrvatski fizičar Ivica Puljak gostovao u školi u Drnju

   U petak, 25. listopada 2019. godine, je u školi u Drnju gostovao prof. dr. sc. Ivica Puljak, hrvatski fizičar i profesor, najpoznatiji po sudjelovanju u istraživanju i otkrivanju Higgsovog bozona sa znanstvenicima u Švicarskoj u CERN-u, Europskom vijeću za nuklearna istraživanja.

Škola je ove godine nastavila s aktivnostima Erasmus+ projekta SLAM, a početak školske godine Erasmus+ tim namijenio je aktivnostima vezanim uz dvije znanosti:  fiziku i astronomiju. Početna aktivnost bila je Svemirski dan, projektni dan u PŠ Josipa Generalića Hlebine, a aktivnosti su nastavljene kroz predavanje i radionicu prof. dr.sc. Ivice Puljka, fizičara svjetskog renomea.

   Učenici 7-ih i 8-ih razreda su na predavanju slušali o građi i veličini svemira, jedinstvenosti zvijezda te primjerima iz svakodnevnog života koje je prof. Puljak jednostavnim rječnikom povezivao sa znanstvenim otkrićima i izumima te ih na taj način približio učenicima. Razgovarao je s učenicima o onome što znaju, kako saznaju nove stvari, znaju li tko su i na koji način trebaju provjeravati informacije koje ih okružuju. Nakon predavanja, učenica Mia Perošić (8. a) prof. Puljku uručila je portret koji je za njega nacrtala. 

   Na radionici je učenike upoznao s CERN-ovim ubrzivačem čestica, kako izgleda i koliko je dugo građen, te na konkretnom primjeru pokazao kako se „traže“ čestice. S učenicima je podijelio svoje iskustvo rada u velikoj i priznatoj znanstvenoj instituciji, gdje radi 10000 znanstvenika.

   Svoj dolazak prof. Puljak završio je sudjelovanjem u inicijativi „Zasadi drvo, ne budi panj!“, koja se u petak provodila u školi.

   Aktivnosti koje slijede u Erasmus+ projektu SLAM su suradnja s Astronomskim društvom Koprivnica i posjet zvjezdarnici u Višnjanu, gdje će učenici sudjelovati u radionici poznatog hrvatskog astronoma Korada Korlevića. Sudeći prema ovom iskustvu, učenike čeka još nezaboravnih susreta i novih znanja.

   Predavanja i radionice financirane su sredstvima Erasmus+ projekta.