prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Humanost na djelu

U vremenu kada iskazujemo ljubav prema bližnjemu, brigu za potrebite i solidarnost prema slabijima u Osnovoj školi Bakar organizirane su tri humanitarne akcije s ciljem iskazivanja pažnje prema bližnjima i razvijanja empatije prema najpotrebitijima.

U vremenu smo kada iskazujemo ljubav prema bližnjemu, brigu za potrebite i solidarnost prema slabijima. „I najmanje dobro djelo bolje je od najuzvišenije namjere“, riječi su nepoznatog autora koje se izvrsno uklapaju u izazovna vremena u kojima živimo. Potaknuti željom da pomognu, učenici škole organizirali su i bez imalo oklijevanja uključili su se u humanitarne akcije “Srce i cvijet za bolji svijet”, “Psiću pod bor” i “Darivanje je radost”. Cilj akcija bio je probuditi božićni duh iskazivanja pažnje prema bližnjima i sudjelovati u plemenitom činu. Nastojalo se učiniti dobro djelo, pomoći drugima, pokazati empatiju i suosjećanje prema najpotrebitijima.

Sve tri akcije završile su više i bolje od očekivanog. Atmosfera tijekom prikupljanja igračaka, namirnica i raznih potrepština bila je neopisiva. Toliko dječjeg uzbuđenja, veselja i angažiranosti oko dobra nije se moglo riječima opisati. Učenici su pokazali veliko srce i nesebično sebedarje kako bi osigurali svjetlo i radost najpotrebitijima članovima našeg društva. Odaziv građana i djelatnika škole bio je izuzetno dobar. Akcija je bila podsjetnik svima na narodnu mudrost koja kaže da nije bogat onaj tko ima, već onaj tko daje. Vođeni ovim lijepim spoznajama, uz podršku svojih obitelji, učenici su kroz kratko vrijeme prikupili prepune kutije raznih potrepština koje su njihove male ruke spretno prikupljale i sortirale, a zatim su ih sa jednakim žarom ispratili na mjesta gdje će nekome omogućiti sreću i veselje. Skupilo se mnoštvo igračaka, slikovnica, društvenih igara i plišanaca koje su učenici i učitelji namijenili raseljenim ljudima iz Ukrajine. Higijenske potrepštine i hranu učenici su darivali Domu sv. Ane – Caritasovom domu za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja u Rijeci. Za Sklonište za nezbrinute životinje „Lič“ prikupile su se dekice, hrana, igračke, spužve, ogrlice i druge potrepštine. Vjerujemo da ove plemenite priče o humanosti i dobroti učenika imaju svoj početak, ali ne i kraj.

Pomaganje i darivanje pomaže svakome. Usrećiti nekoga bar na trenutak ima pozitivan učinak i stvara dobar osjećaj, nove prijateljske i partnerske veze. Humanost i socijalna osjetljivost najljepše su čovjekove osobine. Provodeći humanitarne akcije ostvarilo se uistinu mnogo. Učenici su se podsjetili kako je dobro činiti dobro, a ostvareni su i ishodi kurikuluma međupredmetnih tema: građanski odgoj i obrazovanje, socijalni razvoj…Jednom riječju učilo se biti čovjekom u pravom smislu te riječi.