prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

I. gimnazija Osijek u posjetu partnerskim školama u Italiji i Portugalu

Tijekom veljače 2019. godine učenici i profesori I. gimnazije Osijek u dva različita projekta posjetili su svoje partnere u Italiji i Portugalu.

Učenice  i profesorice I. gimnazije Osijek  boravile su početkom veljače 2019. godine u gradu San Beneddeto del Tronto u Italiji. Bila je to  peta projektna mobilnost u sklopu Erasmus+ KA2 projekta “Our Common European Tale”. Tema projekta su različiti aspekti narodnih priča u partnerskim zemljama kako bi se učenici upoznali s književnošću partnerskih zemalja.

Tijekom radnog posjeta učenici su bili smješteni u obiteljima učenika-domaćina. Zajedno s  partnerskim školama iz Portugala, Mađarske, Rumunjske, Danske i Italije sudjelovali su u programu koji je pripremila partnerska škola Liceo Scientifico Statale „B. Rosetti“.

Tijekom mobilnosti učenici su cijeli tjedan uz pomoć profesora i profesionalnih glumaca pripremali predstavu  „Moon Night on the Sea“, preuzetu i prilagođenu iz talijanskih narodnih priča. Mobilnost je završila izvrsnom predstavom učenika u kazalištu Teatro delle Energie u Grottammareu.

Učenici i profesori imali su priliku upoznati talijansku kulturu i običaje. Posjetili su Pomorski muzej u San Beneddetu, te kazalište u  gradu Ascoli Piceno. Posebnu pažnju učenika privukao je posjet Parku čudovišta koji se nalazi u Vrtu Bomarzo. Također su obišli i poznati renesansni dvorac Villa Farnese smješten u talijanskom gradu Caprarola.

Drugi Erasmus+ projekt u kojem je naša škola koordinator je projekt pod nazivom “Cultural heritage as a catalyst of creative entrepreneurship”. U sklopu ovog projekta učenici se upoznaju s različitim aspektima kreativnog poduzetništva (grafički dizajn, fotografija, blogging/vlogging…), a sve kroz temu kulturne baštine. Partnerske škole su iz Portugala, Španjolske, Grčke i Švedske.

Tijekom lokalnih aktivnosti učenici se uz pomoć lokalnih poduzetnika upoznaju s različitim aspektima kreativnog poduzetništva te ono što su naučili primjenjuju kroz temu kulturne baštine. Naša prva tema je bila grafički dizajn. Lokalni poduzetnici su kroz radionice upoznali učenike partnerskih škola s raznim alatima, a nakon toga su učenici izrađivali logotipe, brošure, postere, letke i dr. Izrađena je i online izložba učeničkih radova i prvo izdanje projektnog online časopisa.

Krajem veljače 2019. godine održana je prva mobilnost s učenicima u Portugalu tijekom koje su učenici razmijenili svoja znanja i vještine stečene tijekom lokalnih aktivnosti jer svaki poduzetnik je imao drugačiji pristup i koristio drugačije alate. Učenici su jedni drugima pokazali sve što su napravili tijekom prvih mjeseci projekta.

Nakon toga održana je terenska nastava tijekom koje su se učenici upoznavali s portugalskom kulturnom baštinom (grad Porto, srednjovjekovni dvorac Santa Maria da Feira, Muzej papira, proizvodnja vina, izrada poznate portugalske Fogace itd.). Nakon terenske nastave učenici su prikazali sve što su naučili o portugalskoj kulturnoj baštini kroz izradu postera, brošura, letaka i dr.

Sljedeća tema je fotografija, a učenička mobilnost bit će održana u Španjolskoj.