prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

InPuT Fest – međunarodni lutkarski festival u Karlovcu

Prvi Međunarodni lutkarski festival u Karlovcu (InPuT Fest) održat će se od 24. do 29. svibnja u karlovačkom Gradskom kazalištu Zorin dom, ali i na riječnoj splavi i u parkovima.

U bogat ovogodišnji program će se uključiti i osječka Akademija za umjetnost i kulturu, ali i učenici osnovnih i srednjih škola.

InPuT FeST počinje festivalskom povorkom, s golemim lutkama i članovima raznih dramskih skupina, a od srijede do nedjelje odvijat će se natjecateljski program lutkarskih kazališta iz Maribora, Rijeke, Splita, Osijeka i Zadra. Žirirat će ih Hrvoje Seršić, Slađana Kilibarda i Morana Petrović.

“Nakon što smo i kao profesionalni ansambl i pojedinačno osvojili mnoge nagrade u Hrvatskoj i u svijetu, odlučili smo da je vrijeme da i svijet dođe k nama, a smatramo da je Karlovac idealna pozornica za lutkarsku scenu”, rekao je akademski glumac Peđa Gvozdić.

Od stranih su kazališta trebali biti lutkari iz Italije i Slovenije, no ostali su samo slovenski, ali ambicija organizatora je da festival u narednim godinama postane internacionalna “meka lutkarstva”, rekao je Gvozdić i naglasio da je ta ambicija realna, uz podršku gradske uprave, sponzora i Turističke zajednice realna.

Službeno otvorenje festivala je u srijedu, 25. svibnja, a prva će predstava biti premijera predstave autorice Petre Cicvare “Bzz-Bzz” u režiji Vanje Jovanovića o marljivim pčelama, o životu u košnici.

Za ostale predstave Gvozdić je rekao da su za publiku od tri do sto godina. Primjerice, predstava “Bračne muke iz vizure ruke” osječkog AUK-a namijenjena je odraslima, ima i glazbenih predstava, a kroz sve će predstave publika vidjeti sve tipove lutaka i neke nove animacije lutaka, koje mnogi možda do sada nisu imali prilike vidjeti.

Festival završava u nedjelju stotom izvedbom višestruko nagrađivane predstave “Još si zelen”.

U popratnom će programu biti radionice studenata i kazališta Ivana Brlić Mažuranić iz Slavonskog Broda, te projekcije lutkarskih filmova.