prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Interaktivna izložba na temu žena u znanosti

Povodom obilježavanja međunarodnog događanja STEM weeka 2022., od 28. ožujka do 1. travnja, na dvije lokacije u Hrvatskoj, u Sinju u Galeriji Sikirica i Osijeku, održat će se interaktivna izložba na temu žena u znanosti koje su dale značajan doprinos u znanosti i društvu.

Projekt je pokrenut na inicijativu Marije Gaurine, profesorice matematike i fizike u Tehničko-industrijskoj školi Ruđera Boškovića u Sinju, a njenom pozivu rado su se odazvale i profesorice svih sinjskih srednjih i osnovnih škola, ali i njihove kolegice iz osnovnih škola Trilja, Otoka i Hana. Ukupno sudjeluje deset škola: 40 učenica i deset mentorica. Kako ističe profesorica Gaurina – na ideju je došla upravo zahvaljujući radu u Tehničko-industrijskoj školi koja se kolokvijalno u našoj sredini naziva ”muškom” i mahom je upisuju dječaci, a nekako je i među roditeljima uvriježen stav da je obrazovni program ustanove ”prilagođen” dječacima te nije za djevojčice. Što je prava šteta, jer doprinos žena u tzv. STEM području (science, technology, engineering, mathematics) doista je ogroman i nezamisliv.

Potrebno je osvijestiti da ne postoje ”muška” ili ”ženska” zanimanja te poticati djecu da svoje srednjoškolsko obrazovanje biraju prema području vlastitog interesa i sklonosti, a ne prema stereotipima i nametnutim očekivanjima.

STEM week u Galeriji Sikirica obuhvaća interaktivnu izložbu na kojoj će biti predstavljene žene koje su obilježile znanost. Profesorica Gaurina i njene kolegice i kolege provele su sa svojim učenicama mini istraživanja o ženama znanstvenicama  te su snimile audio materijale koji će biti dostupni putem QR koda na izložbi. Uz Tehničku i industrijsku školu i profesoricu Gaurina, sa svojim učenicima su se uključile: ispred OŠ Ivana Lovrića u projekt su uključila profesorica Andrea Norac, iz OŠ Marka Marulića Iva Ćurković, OŠ fra Pavla Vučkovića Katja Gusić, OŠ Trilj Ivana Marić Zerdun, OŠ Han Sandra Matko, OŠ Kamešnica Otok Gordana Cecić Sule. Što se tiče srednjih škola, ispred Opće gimnazije u projekt se uključila  Antonela Pavić, profesorica Snježana Radan ispred Franjevačke gimnazije te Nada Ratković kao profesorica u Srednjoj strukovnoj školi. Uz deset profesorica iz deset škola, u projekt se uključio i profesor Ivan Vulić.

Tijekom trajanja izložbe održati će se radionice za osnovnoškolce i srednjoškolce. Ponedjeljak i utorak, 28. i 29. ožujka održat će se radionice stripa pod vodstvom akademskog slikara Ivana Svaguše-Svagija, a srijedu i četvrtak (30. i 31.)  escape room radionice održat će dr.sc. Ivana Lončarek.

Projekt je organiziran u suradnji sa Školskom knjigom, koja je ujedno i izdavač knjige ”Žene  u znanosti – 50 neustrašivih znanstvenica” koje su promijenile svijet, a koja će se za vrijeme trajanja događaja moći kupiti po promotivnim cijenama.