prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

IX. gimnazija predstavljala Hrvatsku na EU susretu mladih – Euroweek 2019

Od 26. rujna do 2. listopada održan je europski susret mladih – Euroweek 2019 u Rankweilu, pokrajini Voralberg, u Austriji. Ove, dvadeset osme godine po redu, na susretu mladih sudjelovale su delegacije učenika i nastavnika iz 23 europske zemlje. Republiku Hrvatsku predstavili su učenici i nastavnici iz IX. gimnazija iz Zagreba. 

Euroweek se održava već od 1992. godine. Svaku državu predstavlja po jedna škola koja dobiva pozivnicu od organizatora.

Euroweek traje tjedan dana i u tih tjedan dana učenici i nastavnici razvijaju svijest o poštovanju prema drugim narodima i kulturama. Razmjenjuju međukulturne običaje primjerice o narodnim plesovima, hrani, školstvu i drugim pojedinostima vezane uz državu iz koje dolaze. Od događanja koja se odvijaju za vrijeme Euroweeka treba spomenuti: Parada zastava, Ceremoniju otvaranja, European buffet, Predstavljanje država sudionika, radionice.

Jedan je od ciljeva Euroweeka i motivacija učenika za razne školske projekte kojim će razvijati osjećaj za odgovornost, poticanje na suradnju učenika iz raznih europskih zemalja, proširivanje međukulturnih običaja kao i socioloških, ekonomskih i literarnih znanja te razmjena istih znanja.

Tema ovogodišnjeg Euroweeka bila je Klimatske promjene i čovjek te su na tu temu bile i organizirane radionice za učenike.

opširnije u članku Sonje Pospišil, prof. www.9gimnazija.hr