prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Iz Osnovne škole “Ljudevit Gaj” Krapina – “Neka se i naš glas čuje!”

Tijekom rujna i listopada Osnovna škola “Ljudevit Gaj” iz Krapine obilježila je i proslavila mnoge važne obljetnice, manifestacije i međunarodne dane koji su sastavnice projekta “Neka se i naš glas čuje”: Dan europske baštine, Međunarodni mjesec školskih knjižnica, Međunarodni dan starijih osoba, Svjetski tjedan svemira, Dječji tjedan, Dan bez ocjena, KIKI festival, 14. Festival prava djece, Mjesec hrvatske knjige, Međunarodni dan bijelog štapa, Hrvatski i svjetski dan kravate, Dan zahvalnosti za plodove zemlje…

U 2022. obilježava se Europska godina mladih u kojoj se želi ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. Europska godina mladih pruža brojne prilike za učenje, dijeljenje vizije i susrete s drugima te sudjelovanje u aktivnostima u cijeloj Europi. Da bi u školi dali poseban značaj Godini mladih, stručni suradnici (pedagog Marko Koprivnjak, defektologinja Aleksandra Podsečki i knjižničarka Suzana Pracaić) osmislili su projekt u suradnji s učiteljima škole, pod nazivom “Neka se i naš glas čuje!” koji uključuje različite aktivnosti, radionice, susrete…

Tijekom rujna i listopada obilježili su i proslavili mnoge važne obljetnice, manifestacije i međunarodne dane: Dan europske baštine (23.9.), Međunarodni mjesec školskih knjižnica (listopad), Međunarodni dan starijih osoba (1.10.), Svjetski tjedan svemira (4. – 10.10.), Dječji tjedan (3. – 9.10.), Dan bez ocjena, KIKI festival, 14. Festival prava djece, Mjesec hrvatske knjige (15.10. – 15.11.), Međunarodni dan bijelog štapa (15.10.), Hrvatski i svjetski dan kravate (18.10. ) te Dan zahvalnosti za plodove zemlje…

Dani europske baštine

Manifestacijom Dani europske baštine pod vodstvom Vijeća Europe i Europske komisije proslavlja se kulturna baština svih europskih zemalja, regija, gradova i manjih sredina. Ovogodišnje izdanje obilježava se diljem Europe pod zajedničkim naslovom Održivost baštine. U petak, 23. rujna 2022. godine, su učenici 6. razreda škole s učiteljicom geografije Miljenkom Hršak i knjižničarkom Suzanom, sudjelovali u znanstveno-edukativnim radionicama koje je organizirao Muzej krapinskih neandertalaca. Radionice pod nazivom “Istraživači 21. stoljeća” su vodili znanstvenici iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i članovi speleološkog društva “Velebit” i udruge “Kraševski zviri”: doc.dr.sc. Dalibor Paar, Damir Lacković, Krešimir Motočić, Olga Jerković Perić, Vinka Dubovečak, Matija Belač i Josip Težak. Više ovdje.

Međunarodni mjesec školskih knjižnica

Listopad je Međunarodni mjesec školskih knjižnica (International School Library Month – ISLM) i godišnja proslava školskih knjižnica diljem svijeta. Tema za 2022. godinu je Čitanje za svjetski mir i sklad. Učenici 7. razreda su na satu hrvatskog jezika istraživali online izvore znanja i informacija (referentnu zbirku) prema digitalnom obrazovnom sadržaju koji je izradila knjižničarka Suzana. Za sedmaše i osmaše, organiziran je i susret sa sugrađankom, književnicom, scenaristicom, umjetnicom Nenom Lončar na kojem će biti promocija njenih najnovijih djela: Tubist i Moje srce je zec.

Međunarodni dan starijih osoba obilježili su učenici 5. razreda, a kao rezultat aktivnosti je online fotoalbum.

Svjetski tjedan Svemira (WSW)

Sedmu godinu za redom, pridružuju se obilježavanju Svjetskog tjedna Svemira. Ovogodišnja tema je Svemir i održivost. Ponosni su što su dio i te svjetske zajednice, kao jedina škola u županiji. Prijava je pod ID: 54608. Inicijator obilježavanja Tjedna u školi je učiteljica geografije Miljenka Hršak u suradnji s knjižničarkom Suzanom. Timu se pridružuju i drugi učitelji: prirode, biologije, likovne kulture, engleskog jezika, razredna nastava… Više na poveznici.

Mjesec hrvatske knjige

Ove godine MHK je posvećen mladima. Tema glasi Generacija K, čime se aludira na postojeće podjele generacija (generacija Y, generacija Z…), a stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu. Tom temom želi se skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija te istaknuti kako im knjižnica odnosno knjiga može pomoći. Izabran je moto “Misli na sebe – čitaj!”. Zainteresirani učenici 7. razreda uključili su se u rješavanje Nacionalnog kviza za poticanje čitanja pod ovogodišnjim nazivom Nije lako kad si mlad, koji je ostvaren na satu hrvatskog jezika.

Međunarodni dan bijelog štapa

Dan bijelog štapa su 17. listopada obilježili učenici 8. a razreda, razrednica Tanja Dunaj u suradnji s defektologinjom Aleksandrom i knjižničarkom Suzanom, koje su osmislile i provele radionicu. Cilj je bio razvijanje tolerancije i empatije te razumijevanje, prihvaćanje i uvažavanje različitosti (temeljna ljudskih prava, prava osoba s posebnim potrebama).

Dječji tjedan

Ove godine Dječji se tjedan obilježavao od 3. do 9. listopada, no škola ga je, zbog većeg broja aktivnosti, malo i produljila. Moto Dječjeg tjedna je lijepa i prepoznatljiva izreka koja izražava odnos odraslih prema djeci: “Ljubav djeci prije svega!”, a u javnosti se dodatno ističe i poruka koja izražava glas djece: “Odrasli, imajte u vidu i naše prijedloge!”.

Samo otvorenje Dječjeg tjedna započelo je svečanošću u Parku matice Hrvatske pod nazivom “Zavrti se, poskoči i u dječji tjedan uskoči!”, koji je organizirala Županija, te su u njemu sudjelovali učenici osnovnih škola i dječjih vrtića grada Krapine. Na otvorenju su iz škole sudjelovali učenici 4. b razreda, a ista je skupina učenika prethodno sudjelovala i u radionici s defektologinjom Aleksandrom i učiteljicom Karlom Horvat, na kojoj su istaknuli i svima poručili što je važno kako bi dijete raslo u sreći. Poticajnim su porukama i predivnim crtežima oslikali platno, koje je, zajedno s platnima djece iz druge škole i dječjih vrtića, čitav tjedan krasilo glazbeni paviljon u parku. Sada će još jedno vrijeme krasiti pano u prizemlju škole. Učenici, autori platna, u programu otvaranja sudjelovali su zajedničkom recitacijom stihova Arsena Dedića “Što sadrži jedno malo dijete?”, nakon čega su pjevali, plesali, poigrali se i na kraju okrijepili. Sa skupinom učenika s teškoćama u razvoju odrađena je radionica uz Dan bez ocjena koji se u našoj školi održavao u petak, 7. listopada 2022. godine, a zbog kojega su svi učenici bili vrlo sretni. Učenici su, uz pomoć defektologinje Aleksandre, izradili predivan plakat na tu temu.

Vijeće učenika

Istoga je dana održana i konstituirajuća sjednica Vijeća učenika na kojoj je pedagog Marko naglasak stavio na važnost otvorenog izricanja vlastitih misli, stavova i osjećaja, pri čemu je dužnost odraslih da djecu, što otvorenija srca i uma, slušaju i uvažavaju. Uz iznošenje problema i nedostataka u školi i gradu, ali i  mnoštva kreativnih i konstruktivnih ideja za njihovo rješavanje i poboljšavanje, na sjednici su predstavnici razrednih odjela izabrali novog predsjednika Vijeća učenika i njegovu zamjenicu.

Festivali (KIKI FESTIVAL I FESTIVAL DJEČJIH PRAVA)

Učenici su sudjelovali u još dvije važne aktivnosti, a koje se lijepo uklapaju u cjelokupnu tematiku. Radi se o dva filmska festivala: KIKI festivalu i Festivalu dječjih prava. Prvi se odvijao uživo, 12. listopada, projekcijama filmova inkluzivne tematike u Kinu Krapina, uz razgovor s filmskim edukatorom. Drugi pak se festival održava online, a prikazuje izbor najboljih filmova o dječjim pravima, promičući stvaralaštvo djece i mladih iz Hrvatske i svijeta.

Posjet gradonačelniku

Na Dan kravate i školskog obilježavanja Dana zahvalnosti za plodove zemlje, predstavnici Vijeća učenika 18. listopada posjetili su gradonačelnika grada Krapine, Zorana Gregurovića te su s njime razgovarali o svojim željama, potrebama i prijedlozima koji bi mogli unaprijediti život sve djece grada. Gradonačelnik im je prezentirao buduće planove uređenja okoliša škole te drugih lokacija u gradu koje su važne za djecu. Saslušao je sve prijedloge, odgovorio na mnoga pitanja te izdvojio ona koja je moguće ostvariti u skorijoj budućnosti. U pratnji učenika bili su stručnih suradnici: knjižničarka Suzana, defektologinja Aleksandra i pedagog Marko. Na satovima razrednih odjela učenici i dalje pišu poruke odraslima, kako svojim učiteljima, ravnateljici i stručnim suradnicima, tako i onima najvažnijima za njih, svojim roditeljima. Kako bi svi bili sigurniji u školi i svojim razrednim odjelima, donesena su i razredna pravila. Više na poveznici. Slijede mjeseci, studeni i prosinac, i nove aktivnosti kojima će zaključiti Europsku godinu mladih.