prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Izlaganja i seminari Hrvatske narodne banke za nastavnike i učenike

Hrvatska narodna banka organizira za učenike izlaganja, a za nastavnike seminare namijenjene podizanju razine njihove ekonomske i financijske pismenosti, posebice njihovih znanja o djelovanju hrvatske središnje banke.

U okviru jednodnevnih (ili dva puta poludnevnih) seminara obrađuju se sljedeće teme:

 1. Monetarna politika HNB-a i okruženje u kojem HNB djeluje
 2. Instrumenti monetarne politike HNB-a i upravljanje likvidnošću
 3. Financijska stabilnost
 4. Uvođenje eura u Hrvatskoj – strategija, koristi, troškovi
 5. Nadzor rada kreditnih institucija
 6. Upravljanje gotovim novcem
 7. Bezgotovinski platni promet i trendovi na tržištu
 8. Sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma
 9. Sigurnost internetskih i mobilnih plaćanja
 10. Zaštita potrošača – institucije i potrošači
 11. Upravljanje osobnim financijama.

Prve četiri teme su dosad redovito obrađivane u seminarima, dok je prezentacija ostalih tema ovisila o izboru nastavnika.

Izlaganja i seminari održavaju se u Hrvatskoj narodnoj banci, u zgradi HNB-a na Trgu hrvatskih velikana 3, u Zagrebu.

Za detaljnije informacije o temama, terminima i načinu prijave zainteresirani nastavnici mogu se obratiti Direkciji za odnose s javnošću HNB-a putem e-adrese info@hnb.hr ili telefona 01 45 64 576, 01 45 64 856. Prijave su moguće tijekom cijele godine.

Hrvatska narodna banka organizirat će i tijekom Svjetskog tjedna novca, koji će se odvijati od 25. do 29. ožujka 2019. godine, izlaganja kojima je cilj podizanje razine financijske pismenost u mladih. Smisao je Svjetskog tjedna novca da se mladi upoznaju s ključnim pojmovima s područja financija, odnosno da dobiju i informacije nužne za kvalitetno samostalno upravljanje osobnim financijama.

Centralni događaj Svjetskog tjedna novca u HNB-u bit će velika učenička debata, a održat će se 29. ožujka 2019. godine, od 12 do 13 sati, u Okrugloj dvorani glavne zgrade HNB-a. U debati, ove godine na temu Test financijske pismenosti kao uvjet za zaduživanje – ZA ili PROTIV, sudjelovat će učenici zagrebačkih škola, nekoliko škola izvan Zagreba, kao i članovi Hrvatskog debatnog društva iz cijele Hrvatske.

Zainteresirani za sudjelovanje u izlaganjima i velikoj učeničkoj debati mogu se obratiti Direkciji za odnose s javnošću HNB-a putem e-adrese info@hnb.hr.

Debata će se prenositi i uživo putem Facebook profila Hrvatske narodne banke, odnosno na mrežnoj stranici HNB-a.