prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Izložba “Igre i igračke – svjedoci vremena”

U subotu 12. lipnja 2021. godine u zagrebačkom Etnografskom muzeju svečano će se otvoriti izložba Hrvatskog povijesnog muzeja pod nazivom “Igre i igračke – svjedoci vremena”.

Izložba je dio velikog izložbenog projekta Etnografskog muzeja ‘Igračke – djetinjstvo zauvijek’, koji će trajati godinu dana i koji obuhvaća 12 izložbi, dvije Etnografskog muzeja i deset gostujućih, koje započinju izložbom Hrvatskog povijesnog muzeja.

Na izložbi se predstavlja izbor igrački i društvenih igara iz Zbirke predmeta iz svakodnevnog života Hrvatskoga povijesnog muzeja koje su ovom prilikom prvi puta skupno prezentirane pod zajedničkim pojmom igre. Odabrani primjerci lutaka, odjeće i pribora za lutke, plišanih igrački, mehaničkih igrački, drvenog konjića za jahanje te društvenih i didaktičkih igri ukazuju na raznolikost vrsti igrački koje su se koristile na području Hrvatske u vremenskom rasponu od 17. stoljeća do druge polovice 20. stoljeća.

Igračke su neizostavni predmeti svakodnevice djetinjstva i provođenja slobodnog vremena, ali su svjedoci i one tamne strane povijesti. Među izloženim igračkama svoje mjesto su, stoga, pronašle i dječje igračke iz izbjegličkog logora El Shatt u pustinji Sinaj izrađene od dostupnog materijala tijekom Drugog svjetskog rata, koje svjedoče o ulozi igre u prevladavanju ratne stvarnosti, te predmeti koje su izradili zatočenici srbijanskih logora i zatvora u vrijeme Domovinskog rata.

Izložbom se upućuje na  višeslojno iščitavanje ovih zanimljivih muzejskih predmeta kao povijesnih izvora i dokumenata vremena, koji svjedoče o onim uobičajenim, „malim“ svakodnevnim životnim iskustvima ljudi, među kojima svoje mjesto ima igra, jedna od najstarijih ljudskih aktivnosti svojstvena i djeci i odraslima.

Autorica izložbe je Andreja Smetko, viša kustosica Zbirke predmeta iz svakodnevnog života Hrvatskog povijesnog muzeja, a autorica likovnog postava je Nikolina Jelavić Mitrović.

Uz izložbu će biti organizirani zanimljivi prateći edukativni programi, od kojih se prvi održava u četvrtak, 17. lipnja u 15 h, a uključuje stručno vodstvo po izložbi autorice Andreje Smetko, uz predstavljanje dijela Zbirke predmeta iz svakodnevnog života HPM-a koji je vezan uz naslovnu temu.

Više informacija o izložbi i izložbenom projektu možete saznati na mrežnim stranicama Etnografskog muzeja.