prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Izložba o predmetu Hrvatski jezik u osnovnim i srednjim školama

U utorak, 9. studenoga 2021. godine, u Galeriji Klovićevi dvori Odsjek za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko filološko društvo, u suradnji s Hrvatskim školskim muzejom, Galerijom Klovićevi dvori i CARNET-om kao partnerskom institucijom, otvorit će izložbu pod nazivom “Predmet: Hrvatski”.

Tema izložbe je hrvatski kao nastavni predmet, a bit će predstavljena iz različitih perspektiva i to od uvođenja hrvatskoga u škole sredinom 19. stoljeća do najnovijih promjena. Materinski je jezik temeljni predmet u osnovnoj i srednjoj školi te ima ključnu ulogu u opismenjavanju i obrazovanju, ali i u oblikovanju pojedinca i zajednice.

Uz to hrvatski je jezik temeljna sastavnica nacionalnog identiteta, a bio je to i u vremenima u kojima nismo imali nacionalnu državu. Upravo taj predmet, sa svojim jezičnim i književnim sadržajima, već stoljeće i pol ima presudnu emancipatornu i odgojnu funkciju.

Cilj je izložbe stoga prikazati što se i kako poučavalo u Hrvatskom jeziku od njegova uvođenja do danas u obliku opsežne rekapitulacije, ali i problematizacije dosad postojećih nastavnih koncepcija. To je osobito važno u vremenu koje je, kada je riječ o čitanju, pismenosti, organizaciji i koncepciji nastavnog procesa te sudbini medija uopće, u svakom pogledu prijelomno.

U suradnji s CARNET-om osmišljen je moderan i interaktivan postav izložbe koji uključuje različite multimedijske sadržaje i igre namijenjene učenicima od 2. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole. Od 1. do 8. prosinca u sklopu izložbe bit će organizirana i Učionica budućnosti u kojoj će učenici te učitelji i nastavnici, uz prethodnu najavu, moći prisustvovati radionicama za učenike i radionicama za učitelje i nastavnike Hrvatskog jezika. Na radionicama će se upoznati s e-Škole digitalnim sadržajima i CARNET-ovim portalom e-Lektire i aktivno sudjelovati u njihovoj primjeni i uporabi.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Gradski ured za obrazovanje podržali su izložbu i preporučili je za posjet učenicima osnovnih i srednjih škola. Stoga organizatori pozivaju sve zainteresirane da posjete i sudjeluju u ovoj zanimljivoj i vrijednoj izložbi čiji će postav trajati do 16. siječnja 2022. godine.

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo kulture i medija.

Izložbu i katalog financiraju Filozofski fakultet i Odsjek za kroatistiku, sponzori i donatori Zaklada AIC, Hrvatska pošta, Hrvatska elektroprivreda, CIAK, Croatia osiguranje, Bc institut i Ingemark.