prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Izložba posvećena Danteu Alighieriju

Gradska knjižnica u Zagrebu u povodu 700. godišnjice smrti Dantea Alighierija organizira izložbu Tragovima božanstvenog pera od 6. prosinca 2021. do 8. siječnja 2022. godine.

Talijanski pjesnik Dante Alighieri ostavio je snažan utjecaj na europsku književnost, a u hrvatskoj literaturi njegov utjecaj primjećuje se od Marka Marulića i Mavra Vetranovića do Petra Preradovića i Ivana Gorana Kovačića.

Na izložbi će uz devet reprodukcija Williama Blakea biti predstavljan fond Gradske knjižnice, nedavno obogaćen donacijom Magyer Ostrogović koja uključuje mnoga vrijedna i rijetka izdanja Božanstvene komedije Dantea Alighierija i djela svjetskih dantista. Izložba uključuje vrijedne prijevode Danteovih djela hrvatskih prevoditelja, kao što su Stjepan Buzolić, Mihovil Kombol i Isidor Kršnjavi, te dijelove novog prijevoda Božanstvene komedije Mate Marasa koji je u pripremi za izdavanje u 2022. godini u biblioteci Vrhovi svjetske književnosti Školske knjige.

Dio izložbenog prostora posvećen je djelima dantista Niccolòa Tommasea, Antuna Lubina i Gimabattiste Giulianija. U pripremi izložbe u vitrinama u auli Gradske knjižnice korištena je izvorna građa iz fonda Gradske knjižnice: Zbirke rijetkih knjiga i rukopisa, zaštićenog i općeg fonda i studijske čitaonice.

Organizaciju izložbe potpomogao je Talijanski institut za kulturu u Zagrebu.

Tijekom izložbe u auli Gradske knjižnice kontinuirano će se prikazivati prvi dugometražni talijanski nijemi film L’Inferno iz 1911.
Film se temelji na prvom dijelu Božanstvene komedije – Paklu, a redatelji filma su Giuseppe de Liguoro, Francesco Bertolini i Adolfo Padovan.
Dio tekstova otisnut je u OmoType fontu koji olakšava čitanje osobama s disleksijom i drugim teškoćama čitanja.

Autori izložbe su Davor Ferković, Diana Polanski i Marijana Rogić Bocchetti.