prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Izložba starih fotografija učitelja Ivana Rubčića

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu u ponedjeljak 16. svibnja otvorena je izložba Hrvatskog školskog muzeja „Motivi zavičaja – Ivan Rubčić (1886. – 1940.), učitelj i fotograf“ autorice mr. sc. Elizabete Serdar, muzejske savjetnice Školskog muzeja.

Istražujući biografije i djelovanje učitelja u Školskom muzeju puno se puta pokazalo da su uz svoj nastavni i školski rad djelovali i postizali zapažene rezultate na brojnim drugim područjima. Osim što su bili učitelji djeci i mladima, oni su bili i narodni prosvjetitelji, književnici, umjetnici, glazbenici, etnografi, a današnja nam izložba pokazuje i fotografi. S obzirom na to da je Hrvatski školski muzej zatvoren za javnost ravnateljica Batinić zahvalila se ravnateljici Franulić i Tehničkom muzeju što su u svom iznimno zgusnutom programskom i prostornom kalendaru našli prostor za ovu izložbu.

Autorica izložbe upućuje na sedam područja izložbe te ističe kako je učitelj Ivan Rubčić bio obrazovan i cijenjen čovjek koji se zbog službe često selio pa uočavamo povezanost mjesta u kojima radi s motivima koje fotografira. Osim krajolika često u središte fotografije stavlja čovjeka. Na kraju autorica Serdar zaključuje kako je učitelj Ivan Rubčić volio zavičaj i Hrvatsku te se nada kako će njegov rad i u budućnosti biti predmet interesa.

Iznenađujuće eterični prikazi života i krajolika otkriveni su na 1088 staklenih fotoploča (negativa) različitih formata koje je gospođa Branka Kovačević darovala Hrvatskome školskom muzeju 2019. godine. Ova obito vrijedna građa prikazuje različite motive, pojedinačne i skupne obiteljske portrete, različite događaje, krajolike Hrvatske, mjesta Gospić, Smiljan, Novalja, Split, Šibenik, Sisak, Letovanić… u periodu od 1910. do 1939. godine. Autor ovih snimaka bio je učitelj Ivan Rubčić, a ova izložba prikazuje najznačajnije dijelove ove vrijedne zbirke. Na fotografijama se nalazi i nekoliko dosad neobjavljenih snimaka vezano za Smiljan i Nikolu Teslu.

Izložba ostaje otvorena do 15. lipnja ove godine u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, Savska cesta 18.