prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Izrada sapuna u Osnovnoj školi Antun i Stjepan Radić Gunja – dio projekta UZBRDO

Projekt UZBRDO – Učim Zamišljam Biram Rastem Djelujem Održivo, provodi se u partnerstvu s udrugom ISKRA waldorfska inicijativa i 10 osnovnih škola s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

Projekt ima za cilj promovirati, poučavati i poticati učenike, nastavnike i škole na aktivan pristup temama održivog razvoja. U projektu, koji je uključio preko 200 učenika i 25 nastavnika provode se i radionice i mini projekti u školama, gdje svaka škola radi nešto drugo. Osnovna škola Antun i Stjepan Radić Gunja je u sklopu mini projekta izrađivala sapune. Na radionici izrade sapuna sudjelovali su učenici 3. i 4. razreda. Radionice su se održale dan za danom u školskoj knjižnici, radionicu je vodila učiteljica 3. a razreda Jelena Cvijović u suradnji sa školskom knjižničarkom Anitom Tufekčić i pedagogom Marinom Adžagom, koji su koordinatori projekta u školi. Cijeli proces izrade sapuna se snimao za potrebe završnog filma. Materijali za izradu sapuna osigurani su iz projekta.

Za izradu sapuna potrebna je: glicerinska sapunska baza, eterična ulja (na primjer: lavanda, ruža, naranča), bademovo ulje, pigmenti boja (zelena, crvena, plava, crvena), granulice bijelog pčelinjeg voska, kakao maslac za miris sapuna, i alkohol (100%). Pomagala koja su potrebna: mikrovalna peć, daske za rezanje, noževi, gumeni kalupi, posude, mjerice. Postupak je sljedeći: sapunska baza se izreže na sitne komadiće radi bolje topljivosti u mikrovalnoj pećnici. Zatim se baza stavi na topljenje na dvije minute, na umjereno jaku temperaturu u mikrovalnoj. Kada se baza otopi, u nju se dodaje boja (po želji učenika). Nakon toga, obojena se baza prospe na dasku za rezanje da se ohladi. Kada se ohladi, oblikuje se u neki željeni oblik (sitni komadići), pa se ti sitni komadići stave u gumeni kalup. Zatim, otopi se drugi dio baze, u njega se doda nekoliko kapi eteričnog ulja ili pčelinjeg voska. O količini kapi eteričnog ulja ovisit će i jačina mirisa sapuna. Nakon toga, sapunska baza s eteričnim uljima se sipa u gumene kalupe. Za kraj, pošprica se s alkoholom da se ne stvore mjehurići. Alkohol se stavi u plastičnu bocu sa špricom kako bi se ravnomjerno moglo pošpricati po kalupu. Da biste dobili gotove sapune, potrebno je završno hlađenje u hladnjaku od 15 minuta do 30 minuta, sve ovisi koliko su gumeni kalupi veliki. Idućeg dana, sapuni se mogu pakirati u posebnom papiru za zamatanje (preporuka: papir u koji se umata meso u mesnici). Učenici su bili oduševljeni provedbom cijele radionice i što je svatko od njih napravio vlastiti sapun.