prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Izvještaj o sudjelovanju hrvatske ekipe na 13. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi

Na upravo završenoj 13. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi (MEMO) u Pardubicama, u Češkoj (26. kolovoza – 1. rujna 2019.), sudjelovalo je 60 učenika iz 10 srednjoeuropskih država: Austrije, Češke, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Hrvatske. 

Republiku Hrvatsku predstavljali su sljedeći učenici:

  • Vedran Cifrek, XV. gimnazija, Zagreb
  • Matej Ljubičić, XV. gimnazija, Zagreb
  • David Mikulčić, XV. gimnazija, Zagreb
  • Krešimir Nežmah, XV. gimnazija, Zagreb
  • Gabrijel Radovčić, XV. gimnazija, Zagreb
  • Lovro Vladić, XV. gimnazija, Zagreb.

Voditelji ekipe bili su Ivan Kokan i Matko Ljulj.

Na tradicionalnom pojedinačnom i ekipnom natjecanju učenici su, kao i obično, rješavali zadatke olimpijskog tipa iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva.

Šestu godinu zaredom jedan od hrvatskih natjecatelja osvojio je zlatnu medalju na pojedinačnom natjecanju. Ove godine taj izniman uspjeh postigao je Krešimir Nežmah. Krešimir je imao više bodova od svih drugih natjecatelja te postao apsolutni pobjednik, i njemu u čast izvedena je hrvatska himna.

Drugi članovi ekipe također su ostvarili odličan rezultat: David Mikulčić, Vedran Cifrek i Gabrijel Radovčić osvojili su srebrne, Lovro Vladić brončanu, a Mateju Ljubičiću je ista medalja izmaknula za samo jedan bod.

(Kao i na sličnim olimpijadama znanja, medalju osvaja približno polovina svih natjecatelja, a zlatne, srebrne i brončane medalje dijeli se u omjeru 1 : 2 : 3.)

Na ekipnom natjecanju hrvatska je ekipa zauzela 6. mjesto rješavajući test izbalansirane težine. Prvo mjesto osvojila je Poljska, drugo Mađarska, a treće Njemačka.

Put na olimpijadu i pripreme natjecatelja organiziralo je i provelo Hrvatsko matematičko društvo (HMD) uz pomoć udruge Mladi nadareni matematičari “Marin Getaldić” (MNM), a financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO).

Popis natjecatelja i voditelja, te rezultati pojedinačnog i ekipnog natjecanja dostupni su na službenoj MEMO stranici:
https://memo-official.org/MEMO/contests/previous/
https://memo-official.org/MEMO/persons/2019/teams/
https://memo-official.org/MEMO/results/2019/individual/
https://memo-official.org/MEMO/results/2019/team/

…a na službenim stranicama 13. MEMO-a kroz nekoliko sljedećih dana moći će se pronaći zadatci s rješenjima, te službena galerija fotografija: https://memo2019.karlin.mff.cuni.cz/#/