prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Jaja su zdrava u umjerenim količinama

Jaja imaju lošu reputaciju zbog toga jer su bogata kolesterolom, no njemački nutricionisti kažu da su zdravija nego što se misli, posebno za stariju populaciju. Pečena, kuhana, poširana, jaja su često na jelovniku za doručak. Nisu na dobru glasu jer ih se smatra kolesterolskim bombama. Njemački nutricionisti tvrde da je to samo djelomično točno. 

 

Jedno jaje ima solidnu količinu kolesterola, oko 400 miligrama u prosjeku. Šef nutricionističkog odjela Dječje sveučilišne bolnice u Muenchenu, profesor Berthold Koletzko pojašnjava: „Dvije trećine kolesterola u krvotoku zapravo proizvodi sam organizam. Kolesterol iz kokošjih jaja ima manju ulogu u metabolizmu nego što ljudi misle“, kaže Koletzko. 

Međutim, nutricionisti kažu kako je potrebno pripaziti koliko će se jaja pojesti. Ističu da je ključ zdravlja uravnotežena prehrana, a ne potpuno izbacivanje pojedinih namirnica s jelovnika. Takav je slučaj i s kokošjim jajima. „Naša bi preporuka bila do tri jaja tjedno“, rekla je glasnogovornica Njemačkog nutricionističkog društva (DGE) Antje Gahl. 

To uključuje i jaja u drugim namirnicama poput kruha, kolača, tjestenine ili majoneze. Gahl priznaje da je “jako teško izbrojiti koliko ih ondje ima” i dodaje da nije strašno ako se ponekad malo pretjera u preporučenoj tjednoj dozi. 

„Svatko s visokom razinom kolesterola ili s nekim drugim kardiovaskularnim poremećajem morao bi se držati preporuke o maksimalno tri jaja tjedno“, objašnjava Gahl. 

„Zdravi ih pojedinci mogu konzumirati i više“, kaže Koletzko, napominjući da ostatak prehrane mora biti uravnotežen. „Jaja nisu samo bogata kolesterolom. Bogata su proteinima i vitaminom A, dobrim za oči, imunosni sustav i kožu. Sadrže i lecitin, 'hranu za mozak', odnosno za živčani sustav. Zato su dobra za stariju populaciju“, kaže Koletzko. 

Mladi ili stari, pitanje jesu li jaja za vas zdrava ovisi i tome na koji su način pripremljena. Jaje prženo u ulju i servirano sa slaninom nikoga neće učiniti zdravijim. 

I još jedan savjet: jaja treba dobro prokuhati ili ispeći. To će ubiti salmonelu. Ako ih želite konzumirati sirova, budite sigurni da su svježa. A to se može isprobati tako što ih se stavi u čašu vode. Ostane li jaje na dnu, svježe je. Ako polako „izranja“ prema površini, treba ga prokuhati ili ispeći, međutim, 'izroni' li na površinu, najbolje je s njim ravno u koš za smeće.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Hrvatske radiotelevizije.