prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Javna tribina Stručni i vješti

U petak 11.listopada u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek održana je javna tribina „Stručni i vješti“ kojom se škola pridružila međunarodnoj inicijativi obilježavanja Dana Erasmusa (Erasmus Days). Radi se o prigodnoj godišnjoj proslavi programa Erasmus+, najvećeg programa Europske unije namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu. 

U uvodnom dijelu tribine predstavljen je projekt mobilnosti za tekuću školsku godinu “Stručni i vješti” koji je odobren u sklopu poziva za 2019. godinu u području strukovnog odgoja i obrazovanja, a financiran  sredstvima EU.  Projektom su predviđene mobilnosti 30 učenika/ca svih zanimanja škole u pet zemalja EU (Litva, Estonija, Španjolska, Portugal i Finska) u trajanju 14 dana, te pet dugoročnih mobilnosti za učenike/ce kroz programa Erasmus Pro u trajanju od 90 dana u Velikoj Britaniji.

Cilj planiranih mobilnosti  je obavljanje stručne prakse, razvijanje praktičnih vještina u tvrtkama i školskim radionicama partnerskih ustanova. Projektom je predviđeno i usavršavanje četiri nastavnika kroz job shadowing.

Učenici trećih razreda, koji se mogu prijaviti na mobilnost u ovoj školskoj godini, mogli su na javnoj tribini, saznati sve informacije o tome tko se sve može prijaviti, kamo se može ići, vremenski okvir održavanja, hodogram prijava i priprema za mobilnosti.

Nakon predstavljanja projekta „Stručni i vješti“, naši ambasadori mobilnosti, nastavnici i učenici četvrtih razreda, koji su sudjelovali u projektu mobilnosti “Nova iskustva, nova znanja” u školskoj godini 2018./2019. podijelili su svoja iskustva iz Danske, Španjolske, Slovačke i Velike Britanije.Govorili su o putovanju, smještaju, radnom i kulturološkom iskustvu.

Završni dio javne tribine bio je predviđen za druženje i razgovor, gdje su iskusni sudionici mobilnosti odgovarali na mnoga pitanja zainteresiranih učenika i pružali im informacije koje im mogu olakšati odluku o prijavi na mobilnost. Osim učenika i nastavnika škole, javnoj tribini i podjeli iskustava Erasmus programa sa zainteresiranim učenicima sudjelovali su i studenti iz Španjolske koji svoju stručnu praksu trenutno odrađuju u školi. 

Vjerujemo da je ovo bilo korisno druženje i razmjena iskustava te da će što više učenika biti motivirano za vlastito sudjelovanje u programima mobilnosti.

Dani Erasmusa su ove godine obilježeni kroz ukupno 3995 registriranih događaja i naša javna tribina je jedan od njih (https://www.erasmusdays.eu/event/strucni-i-vjesti/).