prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Jednominutni film povodom Međunarodnog dana tolerancije

Učenici 7. a i 7. d razreda Osnovne škole braće Radića Pakrac snimili su jednominutne filmove na temu ljepota različitosti povodom Međunarodnog dana tolerancije. Rad na projektu odvijao se u koracima, a učenici su zadatak dobili mjesec dana prije dogovorene prezentacije

Priprema

Osmislili su ideju te ju pretočili u kratak sadržaj za budući film. Zatim su napisali knjigu snimanja  – niz kadrova koje namjeravaju snimiti te su naznačili kojim će planovima i kutovima snimanja snimiti svaki pojedini kadar u filmu. Odabrali su glumce, snimatelja, kostimografa (ako je potreban) i scenografa (osmišljava pozadinu filmskog djela), dakle cijelu filmsku ekipu.

Stvaranje

Tehnika kojom su učenici snimali film nije bila zahtjevna. Učenici su sve snimali i montirati na mobilnom telefonu. Odredili su dan za snimanje ili više njih. Dobro su podijelili poslove unutar skupine jer ne bi bilo u redu da jedan ili dva učenika sve naprave. Snimljene kadrove montirali su pomoću jednostavnog alata CapCut Video Editor koji se može preuzeti u Trgovini Play. Napravili su uvodnu špicu (naslov filma) i odjavnu špicu (imena članova ekipe te je navedena njihova uloga). Filmu su mogli dodati i glazbu.

Predstavljanje

Učenici su svoje uratke prikazali na satu hrvatskog jezika na kojem su bili vrednovani prema zadanim opisnicima: originalnost ideje za filmsku priču, uvodna i odjavna špica, način na koji je ispričana filmska priča, uporaba različitih planova i rakursa, kakva je poruka filma te montaža i glazba.

Učenici su zajedno s učiteljicom uživali u ovome projektu.