prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Jesenski projekt: Engleska pita poslužena u Karojbi

Općepoznato je kako Englezi vole jabuke te da je „najengleskiji“ recept onaj za pitu s jabukama (u finijoj varijanti, uz pitu se poslužuje i custard krema). Jabuke i jesenski plodovi odlično su se ove školske godine uklopili u nastavni plan i program pa su učenici od 6. do 8. razreda OŠ Vladimira Nazora iz Pazina u Područnoj školi Karojba petak, 11. listopada 2019. godine, proveli pripremajući Traditional English Apple Pie with Custard. 

Uz pitu učenici su pripremali još i vučeno tijesto za savijaču s jabukama te povrtnu krem-juhu u kojoj su prevladavajući okus i boja dobiveni od cuke.

Recept kojim su se služili za izradu pite u početnoj fazi trebalo je prevesti na hrvatski jezik, a zatim je količinu namirnica trebalo preračunati iz mjernih jedinica „oz“ i „lb“ u grame i litre. A kako bi svatko u školi tog dana dobio svoj komad kolača, količine u receptu trebalo je uvećati nekoliko puta.

Učenici su uz pomoć učiteljica razrednica Virne Pavletić, Lorene Vlahović i Kristine Mijandrušić Ladavac pripremili sastojke, gulili i rezali povrće i jabuke, mijesili tijesto, razvlačili ga i rolali. Nije bilo trenutka odmora i svi su odradili svoj dio zadatka. Dečki koji su sudjelovali u razvlačenju vučenog tijesta iz prve ruke dijele savjet: ako nekim slučajem pogriješite u koracima pri rastezanju tijesta, nemojte ga opet umijesiti u lopticu jer se ono više neće rastezati.

Prije kušanja, u timskom radu, učenici su školu počistili i vratili u stanje koje nije odavalo da su se tog dana umjesto školom, njihove učionice mogle zvati kuhinjom. Krem juhu poslušno su pojeli za predjelo. A savijača i pita uz malo engleske kreme s pravom su se pojele kao glavno jelo i desert.