prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Job shadowing u školi

Od samog početka Erasmus+ programa ravnatelj i grupa učitelja OŠ Jurja Dobrile iz Rovinja prepoznala je priliku za provođenje kvalitetnih projekata koji će donijeti pozitivne promjene u nastavi i svakodnevnom radu škole. 

 

Prva dva provedena projekta „Team Up“ i „Dvije strane Gaussa“ pokazale su im da su na pravom putu. Veliki broj učitelja razredne i predmetne nastave, stručna služba, knjižničarka i ravnatelj sudjelovali su na brojnim tečajevima i edukacijama diljem Europe gdje su usvajali i razvijali brojne kompetencije (jezične, IKT i sl.), provedene su mnoge aktivnosti s učenicima te se puno napravilo na uređenju škole.

Istovremeno su naučili lakše prepoznati potrebe njihove ustanove koje će biti korisne za učenike i učitelje.

U trećem projektu kojeg upravo provode pod nazivom „Dare and Share!“, što u prijevodu znači „Usudi se i dijeli!“ odlučili su se na korak dalje. Osim odlaska na tečajeve na kojima će se učitelji dalje usavršavati, četiri učiteljice odlučile su se na  tzv. job shadowing, oblik stručnog usavršavanja kada nastavnik promatra i prati rad kolege iz neke europske ustanove na njegovom ili njezinom radnom mjestu. Na taj se način može iz prve ruke proučavati svakodnevni posao, radno okruženje, metode i načine rada u praksi. Mogu se vidjeti primjeri dobre prakse na djelu koje kasnije možemo upotrijebiti u vlastitom radu. (def. AMPEU).

Željeli su upoznati druge obrazovne sustave, vidjeti načine poučavanja kolega iz drugih europskih škola, prezentirati svoju školu i grad te ostvariti moguću buduću suradnju. Učiteljica engleskog jezika provela je dva tjedna u talijanskoj školi „I Polo Istituto“ u gradu Leveranu, Lecce, gdje je usporedila načine i metode poučavanja stranog jezika, razmijenila iskustva s tamošnjim učiteljicama engleskog jezika te se upoznala s radom škole.

Dvije učiteljice razredne nastave provele su tjedan dana u OŠ Podčetrtek i OŠ Dobje (Slovenija) gdje su imale priliku usporediti slovenski i hrvatski obrazovni sustav i načine vrednovanja te su sudjelovale u nastavnom procesu.

Još jedna učiteljica razredne nastave se odlučila za slično iskustvo, ali je njezin izbor bio Montessori škola u talijanskom Comu iz koje se vratila puna dojmova i ideja koje želi iskoristiti u svojoj nastavi te podijeliti s ostalim kolegama.

Pozitivna iskustva svakako motiviraju da nastave s ovakvim vidom usavršavanja u budućim projektima.

Istovremeno su smatrali da mogu puno dobiti ukoliko ponude mogućnost za job shadowing mobilnost u njihovoj školi. Interes je bio zapanjujuće velik i pa su uspješno ugostili četiri grupe učitelja iz Francuske, Španjolske i Italije, a kako se čini – to je tek početak.

Inozemni učitelji prisustvovali su nastavi onih predmeta koje i sami poučavaju u matičnim školama, prezentirali su svoje škole, gradove i zemlje, naučili učenike (polaznike slobodne aktivnosti „Kultura življenja – domaćinstvo“) pripremiti jedno tradicionalno jelo, te su odradili brojne aktivnosti – oslikavanje zidova, kvizovi poznavanja njihovih zemalja i Hrvatske, igre i ples.

Boravak europskih učitelja pokazao se korisnim. Ozračje u školi tijekom njihovog boravka bilo je pozitivno i veselo, učenici su rado sudjelovali u aktivnostima, postali su otvoreniji i slobodniji u izražavaju na stranim jezicima i prezentiranju svojih znanja i vještina, te se sve više učitelja uključuje u projekt.

Pozitivni rezultati vidljivi su na razini lokalne zajednice. Ostvarena je suradnja s ostalim školama i vrtićem u Rovinju.

U svoje slobodno vrijeme gosti su razgledavali Rovinj i ostala mjesta u Istri pa se i na ovaj način promovira hrvatski turizam.

Iskustva s job shadowing-om učitelji dijele na Učiteljskim vijećima i stručnim aktivima, te ovim putem žele motivirati kolege na slične aktivnosti.