prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Job shadowing učitelja

Učitelji Osnovne škole Slatine s otoka Čiova boravili su u sklopu Erasmus+ projekta “Teaching and learning Upgrade” u KGS Bad Münder blizu Hannovera na job shadowingu.

Nakon mnogo prepreka i izazova, krenule su mobilnosti u skopu Erasmus+ projekta “Teaching and Learning Upgrade”. Prva mobilnost je odvela ravnateljicu Željku Ninčević, učiteljicu razredne nastave Josipu Parčinu i nastavnicu Hrvatskog jezika Marinu Ležaju u Kooperative Gesamtschule Bad Münder u blizini Hannovera u tjednu od 2. do 6. svibnja 2022. godine.

Suradnju s učiteljem škole su ostvarili u prijašnjem Erasmus projektu, stoga je ova mobilnost bila prilika za nastavak učenja i razmjene praktičnih iskustva. KGS Bad Münder je opća škola za učenike od 5. do 10. razreda u kojem se učenici poučavaju prema razgranatom sustava od tri grane: slabija razina, srednja razina i najviša razina. Neke predmete učenici pohađaju zajedno kao Vjeronauk, Glazbenu kulturu, Tjelesnu i zdravstvenu kulturu, Likovnu kulturu i izborne predmetne, dok su na ostalim predmetima razdvojeni prema granama. Školu pohađa 850 učenika u preko 40 razrednih odjeljenja. Nastava traje od 8.00 do 13.15 sati, a učenici mogu ostati u školi do 15.30 h na izvannastavnim aktivnostima ili u određenim grupama učenja. Zanimljivo je da kraj nastavnog sata ne označava zvono, već nastavnici i učenici paze na vrijeme i vrlo su fleksibilni oko završetka sata i odmora. Često se nastava obavlja u učionicama u kojima se ne zatvaraju vrata i bili smo zadivljeni koliko su učenici disciplinirani i pristojni. Nakon prva dva sata učenici imaju odmor u trajanju od 20 minuta, a tako je i nakon četvrtog sata. Nakon šestog sata, učenici koji ostaju do 15.30 h u školi, imaju ručak u kantini, a ostali odlaze kući. Zadivilo ih je kako učenici redovito čiste okoliš škole.Učitelji iz OŠ Slatine

Saznali su kako svaki razred ima dva razrednika koji surađuju na svim poljima. Školom upravlja ravnateljica i tim od čak šest zamjenika s jasnom podjelom aktivnosti i poslova. Škola ima izvrsno opremljene specijalističke prostorije, kantinu i brojne grupne prostorije, tako da je omogućeno individualno i samostalno učenje. Kako je tema Erasmus + projekta inkluzija, najviše su se posvetili proučavanju poučavanja učenika s posebnim potrebama. Tako su imali prilike prisustvovati satu Tjelesne kulture naziva Fit Kick na kojem se učenici s posebnim potrebama poučavaju kako vježbati motoriku te osvještavaju razna osjetila. Taj program je namijenjen i učenicima koji imaju povišenu tjelesnu težinu. Potom su bili na satu Njemačkog jezika za učenike s posebnim potrebama, a najviše su ih zadivili sati Lebenspraxis, odnosno poučavanje životnih vještina učenika s posebnim potrebama. U predivno opremljenim učionicama, učenici uče kuhati, odlaze u trgovinu i biraju namirnice te se uče samostalnosti.

Predstavili su se njemačkim učenicima prezentacijom o Hrvatskoj, Dalmaciji, Splitu i našoj školi te su ih upoznali i sa školskim sustavom u Hrvatskoj. Učenici u njemačkim školama imaju jedan do dva pismena ispita u semestru iz pojedinih predmeta, stoga su se iznenadili količinom pismenih i usmenih provjera u Hrvatskoj. Imali su pitanja i o lokalnim specijalitetima, zanimljivostima o državi i navikama njihovih vršnjaka. Posjetili su i školu za djecu s posebnim potrebama Heinrich-Kielhorn-Schule u obližnjem gradiću Hamelnu. Ta škola ima za cilj socijalnu integraciju učenika s posebnim potrebama, a broji 172 učenika s intelektualnim poteškoćama. Učenici su podijeljeni u 23 razreda na šest lokacija te s njima radi cijeli tim posebno educiranih odgojitelja, asistenata i stručnjaka različitog profila. Nakon radnog dana odmorili su se u Hamlenu, gradu poznatom kao “Rattenfänger Stadt”, odnosno gradu poznatom iz priče o Sviraču iz Hamlena.

U knjižnici KGS Bad Mündera pratili su pripremnu nastavu njemačkog jezika za učenike koji su nedavno došli stigli u Njemačku te su razmjenjivali iskustva i uspoređivali metode rada. Kako se za vrijeme posjeta u školi odvijao jedan veliki projekt naziva Plenergy, imali su čast prisustvovati realizaciji projekta kojim su učenici 9. razreda simulirali pravi parlament s prijedlozima donošenja različitih zakona iz područja očuvanja okoliša, unapređenja života mladih ljudi i održivog razvoja. Učenici su sami osmisli prijedloge “zakona”, a lokalni i regionalni političari, koji su također prisustvovali, su pojašnjavali učenicima kako izgleda rad u pravom parlamentu te su obećali izvršiti neke od usvojenih prijedloga.

Do kraja tjedna su se upoznali i s treningom nenasilja, Non Violance Trainig na kojem im je njemački nastavnik pojasnio dobrobiti bavljenja sportskim aktivnostima u svrhu prevencije nasilničkog ponašanja. Nakon što učitelji uoče agresivno ponašanje učenika, taj je učenik upućen na savjetovanje u sklopu kojeg je obavezan polaziti trening nenasilja. S učenikom i roditeljima razgovara cijelo nastavničko vijeće te postoji mjera privremene suspenzije.

Željeli su vidjeti i kako se učenici s posebnim potrebama snalaze na izbornim predmetima, stoga su prisustvovali izbornom predmetu talijanske kuhinje na kojem učenici sedmih razreda pripremaju jela, a imali su i prilike s njima praviti pizza rolice. Učenici se uče kuhati, ali i pospremati za sobom, prati suđe te u školi imaju tri perilice rublja koje koriste za pranje odjeće, najčešće kuhinjskih krpa korištenih u njihovoj verziji domaćinstva. Njemački obrazovni sustav je vrlo kompliciran jer svaka pokrajina ima svoje zakone i sustave. Saznali su da nakon 4. razreda roditelji biraju vrstu škole u koju žele upisati svoje dijete. U Donjoj Saskoj pokrajini, u kojoj su boravili, roditelji tako biraju između KGS-a u kojem se ustvari izvode tri programa istovremeno, gimnazije koja predstavlja najbolje i najteže obrazovanje te IGS tipa škola u kojima se odvija integrirano obrazovanje što znači da su svi učenici, bez obzira na sposobnosti, u istim razrednim odjeljenjima.

Iznenadilo ih je kako škola u kojoj su boravili nije digitalno opremljena, no postoji plan da se digitalizira u dogledno vrijeme. Kao jednu od razlika su uočili i problem stručne zamjene jer u Njemačkoj vlada nestašica učitelja, stoga je moguće da učitelj jednog predmeta u nekom trenutku predaje i druge predmete za koje nije stručan. Job shadowing pustolovinu su završili sastankom s vodstvom škole i razmjenom dojmova i iskustava. Zahvaljuju na toplom prijemu svih učenika i nastavnika, a posebno su dirnuti gostoljubivošću domaćina, Erasmus partnera, Arnea i Stelle koje jedva čekaju ugostiti u školi u studenom.