prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Još jednom međunarodni uspjeh u OŠ „Braća Radić“ iz Koprivnice

I ove je godine u organizaciji Hrvatske kulturne zajednice iz Švicarske, organiziran i proveden Međunarodni literarni natječaj, kojem je tema bila: Što znam o Hrvatima izvan domovine. Prema informacijama organizatora, u mnoštvu pristiglih radova, i ove je godine rad učenice Osnovne škole “Braća Radić” iz Koprivnice – PŠ Kunovec istaknut kao jedan od tri najbolja, pobjednička. Rad je to učenice petog razreda Lane Bermanec.

Ponosni i radosni radi Laninog uspjeha, čestitamo, a kako je to Lana doživjela i literarno razradila zadanu temu, pročitajte u nastavku. 

Što znam o Hrvatima širom svijeta?

Kroz povijest mnoge su situacije i zbivanja nagnale Hrvate da napuste svoju domovinu. Ovaj višestoljetni proces uzrok je mnogih razloga od kojih su najveći i najčešći: rat, te gospodarske i političke krize. Područja iz kojih se najviše iseljavalo su Dalmacija, otoci te gorski i ravničarski dijelovi Hrvatske. Siromaštvo i slaba razvijenost krajeva u kojima su živjeli, vodila ih je putevima zemalja koje su nudile mogućnost stabilnog života za mnoge obitelji.  Hrvati su tako otišli u mnoge europske zemlje, ali i na druge kontinente kao što su obje Amerike, Australija i južna Afrika. Tamo započinju novi život daleko od svoga doma. Tamo osnivaju obitelji i nošeni nostalgijom nastoje zadržati vlastiti identitet. Živjeli su teško, ali im je stalan posao donosio sigurnost. Najčešće su radili u rudnicima, željezarama i sudjelovali u gradnji cesta. Bavili su se i drugim poslovima ovisno o zemlji u kojoj prebivaju. Iako su miljama udaljeni od svoje obitelji, Hrvati nikada nisu, a ni danas ne zapostavljaju materinji jezik, običaje i kulturu svoje zemlje. Patnju za domovinom umanjuju osnivanjem i djelovanjem u zajednicama, postoje i forumi i mnoge stranice na Internetu za Hrvate izvan Hrvatske i to im omogućuje kontakt sa svojom domovinom, a da budu korak bliže rodnoj grudi, hrvatski iseljenici imaju pravo glasa u gospodarskom i političkom razvoju Hrvatske, a veliku ulogu u njihovom životu ima Crkva. Ona im daje prostore za okupljanje i organizira razna događanja.

Nakon godina provedenih u iseljeništvu mnogi se vraćaju u Hrvatsku kada zarade dovoljno novca ili zbog želje da provedu starost u rodnom kraju. Hrvati u iseljeništvu na svoju djecu prenose hrvatski jezik, običaje, kulturu i religiju kroz folklor, vezove, domaća jela, sportska natjecanja i pjevačke zborove. Organiziraju se tečajevi hrvatskog jezika i izložbe hrvatskih umjetnika. Na nekim sveučilištima i drugim obrazovnim ustanovama također je omogućeno učenje hrvatskog jezika i povijesti. Postoji i razmjena studenata i razne stipendije koje omogućuju mladima posjet domovini njihovih roditelja, djedova i baka.
Danas zbog gospodarske krize u našoj zemlji određeni broj Hrvata ponovno odlazi trbuhom za kruhom. Mnogo mladih, dobro obrazovanih ovdje, u Hrvatskoj, ne može pronaći posao, pa odlaze u druge zemlje u potrazi za boljim životom.

Kako god bili i gdje god bili mi ćemo uvijek biti jedna velika zajednica i gdje god ima Hrvata tamo nema opasnosti za nestanak hrvatskog jezika, običaja, kulture i religije!

                                                            Lana Bermanec, 5.r.

                                                  OŠ „Braća Radić“, Koprivnica – PŠ Kunovec,

                                                                         3. mjesto