prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako češnjak utječe na čovjekovo zdravlje?

Češnjak možemo nazvati i prirodni antibiotik, jer je najzdravija i najljekovitija biljka. Uspoređuju ga s najboljim antibioticima jer ima dezinfekcijsko, antibakterijsko i fungicidno djelovanje. Govorimo o antioksidansu koji djeluje izuzetno povoljno na imunološki sustav s protuupalnim svojstvima.

Ta čudesna biljka iz porodice Alliaceae srodna je luku, poriluku i vlascu a koristi se još od 4500 g. pr.n.e., kad su graditelji piramida u Egiptu svakodnevno jeli češnjak radi poboljšanja zdravlja, jer je bilo “sredstvo za jačanje krvi”. Kasnije je liječio ubode komaraca, rane, bolesti srca, ospice, tumor, ugriz zmije, akne, prehladu, gripu. Navodno je štitio od uroka, vampire i vukodlaka…

Hipokrat – “otac medicine” preporučavao je češnjak u prehrani. Češnjak je bio lijek za mnogo zdravstvenih tegoba, a danas je znanstveno dokazano da sadrži pregršt ljekovitih tvari – vitamine A, B1, B2 i C;  minerale-kalij, željezo, jod, kalcij, selen i fosfor, te aminokiseline, enzime, polioze poput inzulina, adenozina i alicina.

Koje bolesti liječi?

Znanstvena istraživanja pokazuju da je dobar pri liječenju dijabetesa, astme bolesti bubrega, raka i bolesti srca.

Na srce i krvožilni sustav djeluje pozitivno jer sadrži dialil sulfid, koji je dobar za krv i cirkulaciju, snižava loš kolesterol i krvni tlak te sprečava moždani udar a poznato je da folna kiselina iz češnjaka štiti kardiovaskularni sustav.

Djeluje i antimikrobno, uništavajući bakterije poput: Staphylococcus, Escherichie coli, Candide, Proteus i Pseudomonas. Ima antiparazitski učinak i učinkovit je protiv kožnih infekcija, virusa herpesa, bradavica i kvaščevih gljivica.

Pospješuje liječenje probavnih i plućnih infekcija, kao što je proljev, kašalj i prehlada

Prevencija raka – istraživanja su pokazala da ljudi koji redovito jedu češnjak, zajedno s drugim vrstama luka kao što su luk vlasac i mladi luk, imaju manje šanse da će oboliti od raka jednjaka, debelog crijeva i želuca. Češnjak može smanjiti stanice raka crijeva jer sadrži sastojak pod imenom diallyldisulfid, a spomenuti sastojak je sto puta učinkovitiji od ostalih antibiotika u smanjivanju probavnih tegoba uzrokovanih bakterijama.

Jedno njemačko istraživanje je pokazalo da je češnjak pomogao tijelu u borbi protiv virusa HIV-a.

Kako sve koristiti češnjak:

  • Za zdravlje preporučljivo je jesti sirovi češnjak. Za najbolji učinak preporučuje se konzumirati dnevno 2 do 4 grama sirovog češnjaka ili tri puta dnevno 0,03 do 0,12 ml ulja češnjaka. Što se stinije sjecka stvara se više alicina. Alicin mu daje taj specifični miris ali  ima antibiotička, antivirusna i fungicidna svojstva. Ukoliko se kuha, treba se upotrijebiti barem četiri češnja češnjaka kako bi imao isti efekt kao i sirovi.
  • Za detoksikaciju tijela potrebno je zgnječiti režanj ili dva češnjaka u toploj vodi i piti dva puta dnevno, no osobe osjetljive na češnjak ne trebaju ga uzimati na prazan želudac.
  • Češnjakom protiv astme – prokuhati tri češnja češnjaka u čaši mljeka i popiti ili pak zdrobiti 1 češanj češnjaka te ga skuhati u 120 ml čistog octa od slada. Kada se ta tekućina ohladi, treba ju procijediti i dodati jednaku količinu meda. Ovaj sirup treba čuvati u čistoj staklenoj boci. Dva puta dnevno, najbolje predvečer potrebno je uzeti jednu ili dvije čajne žlice ovog sirupa s prokuhanom piskavicom.
  • Češnjak se možete primijeniti izravno na prištić ili herpes. Ako se prištić istrlja režnjem češnjaka nekoliko puta dnevno, on će nestati bez ožiljka.
  • Češnjak bi trebalo svakodnevno uključiti u prehranu jer pročišćuje krv i može liječiti akne iznutra. Vrlo je učinkovit u liječenju oralnog herpesa.
  • Češnjak se može koristiti i za liječenje cvijeća od napada lisnih ušiju tako da se pomiješa mljeveni češnjak s vodom i tom tekućinom pošprica na listove cvijeta.
  • Proklijali češnjak gubi neke od svojih zdravstvenih prednosti, ali se i dalje može koristiti.

Kako se riješiti neugodnog mirisa?

Vrlo lako – limunovim sokom, mlijekom, jabukom, mentom, grickanjem zrna kave ili ako ga jedete u kombinaciji s maslinovim uljem.

Koliko god čudesan bio, češnjak ipak nije za svakoga. Trebali bi ga izbjegavati oni koji koriste lijekove za ‘razrjeđivanje krvi’ jer češnjak potpomaže zgrušavanje krvi. Također, češnjak se ne bi trebao konzumirati prije operacije.

No uključivanjem češnjaka u svakodnevnu prehranu pomažemo organizmu, da se odupre nekim bolestima i promjenama u organizmu.

 

Članak je preuzet s portala e-kako.

Fotografija je preuzeta s internetske stranice http://www.freedigitalphotos.net (autor: Praisaeng).