prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako nastaju sante leda

Ledeni brijegovi ili sante leda koji veličanstveno izgledaju, predstavljaju veliku opasnost za brodove. Jedna od najvećih nesreća na moru dogodila se kad je veliki prekooceanski brod Titanic, u noći 14. travnja 1912. godine, udario o santu leda. Tada je stradalo 1 513 ljudi. Više o brodu i potonuću možete pronaći na Portalu za škole.

Ledeni brijeg je odlomljeni dio ledenjaka. Ledenjaci (koji izgledaju kao ledena rijeka) klize dolinama dok ne stignu do mora. Tada se kraj ledenjaka odlomi i stvara ploveća santa leda.

Neki ledenjaci ne stignu do otvorena mora već ostaju u dubokim, strmim kanjonima, tzv. fjordovima. Iz fjordova sante leda klize u ocean. Sante leda valovi zaoble ili otope rubove, pa zbog toga veliki dio leda ostane ispod površine vode. Takvi podvodni dijelovi se ponekad lome i naglo izlaze na površinu mora kao novi, ali znatno manji ledeni bregovi.

Sante leda su različite veličine. Ima ih malenih s promjerom od pet, šest metara, ali im promjer često znade biti veći i od stotinu metara. Postoje i divovske sante leda, čiji promjer iznosi i kilometar.

Santa leda teži samo osam devetina težine morske vode, tako da samo jedna devetina ledenog brijega strši iznad mora, a osam devetina je potopljeno i ne vidi se. Stoga se santa visoka 50 metara iznad morske vode može prostirati čitav kilometar ispod morske površine! Količina leda u santi leda gotovo je nevjerojatna. Mnogi sante teže i po 20 milijuna tona.

Budući da se ledene sante uglavnom nalaze ispod morske površine, njih ne pokreću vjetrovi, već ih nose morske struje. Većina santi konačno stiže do toplijih voda, gdje se otope. Malo je santi koje dugo traju nakon što su naišli na Golfsku struju istočno od Newfoundlanda u Kanadi. Ali one ledene sante koje se ne otope, predstavljaju veliku opasnost za brodove. Zato postoji obalna straža, koja obavještava brodove o kretanju ledenih santi.