prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako prepoznati pouzdane izvore informacija

Karakteristike su vjerodostojnih medija da objavljuju točan sadržaj, provjeravaju informacije i ako postoje pogreške, ispravljaju ih.

To znači da u pravilu ne objavljuju tekstove bez jasno navedenih izvora ili sugovornika i bez prikupljanja informacija s barem dvije različite strane, odnosno izjava onih o kojima se u tekstu govori. Pouzdani  informacija koriste naslove u skladu sa sadržajem članka i ne igraju na emocije čitatelja.

Prema istraživanju koje je agencija za istraživanje tržišta i javnog mnijenja IPSOS uoči Dana medijske pismenosti 2022. provela za Agenciju za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, opća populacija hrvatskih građana u prosjeku najviše vjeruje radiju kao mediju. Za njim slijede televizija, novine i internetski portali. Kada je riječ o građanima starijima od 66 godina, oni najmanje vjeruju društvenim mrežama.

Kako možete znati je li izvor vjerodostojan?

Ovo su neki od pokazatelja koji bi trebali jamčiti da je izvor informacija vjerodostojan:

  • Iza objave stoji stručnjak, profesionalni novinar i/ili registrirani nakladnik.
  • Izvori informacije stvarni su sugovornici s navedenim imenom i prezimenom ili relevantne ustanove/organizacije.
  • Objavljene informacije u određenom mediju (primjerice, na internetskom portalu) redovito se ažuriraju i imaju jasno označen datum objave.
  • Analiza teme je nepristrana i objektivna (tj. autor ispituje više od jedne perspektive pogleda na problem), osim kada se radi, primjerice, o autorskom komentaru ili kolumni.

Kod praćenja objava internetskih portala, pravilo glasi: ako portal nema istaknut impressum i identitete osoba koje ga uređuju i za njega pišu, takvom se mediju ne može vjerovati.

Nemojte nasjedati na tzv. “klikolovke”, odnosno clickbaitove ili “mamce za klikove”, tako što ćete “kliknuti” na poveznice na oglasima ili upitne naslove vijesti. Posjet internetskoj stranici preko neke od tih poveznica stvara prihode za kreatore takvih sadržaja i potiče sličnu praksu.

Ako ne znate to učiniti sami, zamolite nekoga da vam instalira aplikaciju za blokiranje oglasa na internetu.

Vjerodostojnost neke mrežne stranice ili portala možete utvrditi i ako uz njezino ime u tražilici zatražite i korisničke recenzije. U načelu, uz uvjet da posjeduju potvrdu o registraciji kao online medij, takvi su stranica ili portal odgovorni za objavljene informacije.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Medijska pismenost – abeceda za 21. stoljeće.