prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako se povezati s prirodom?

Učitelj informatike i savjetnik Danijel Forjan iz Osnovne škole Pantovčak je sudjelovao na tečaju u Firenci od 20. do 25. ožujka 2023. godine pod nazivom „Environmental Stewardship: How to Reconnect with Nature“. Tema je odabrana u skladu s Erasmus KA1 projektom koji se provodi u školi pod nazivom „Green Skills“.

Na tečaju su se sudionici upoznali s konceptom kako se povezati s prirodom, kako čitati znakove iz prirode, a razgovaralo se i o današnjim klimatskim promjenama te kako utjecati na njih malim koracima koje svatko od nas može učiniti počevši u svojim domovima (koncept Recycle/Reuse/Reduce). Sudionici su se bavili i izradom domaćih prirodnih krema, losiona za tijelo i sl. pripravaka koje svatko od nas može vrlo jednostavno napraviti u svojim domovima. Na taj način čuva se priroda od raznih kemijskih i umjetnih supstanci koje negativno utječu na zagađivanje okoliša.

Predlagale su se ideje na koji način se može očuvati okoliš u kojem živimo te da je vrlo bitno nove generacije učenika dodatno educirati o temama klimatskih promjena, životu u skladu s prirodom te načinima reciklaže i zdravom životu.

U Firenci su se u sklopu tečaja posjetili: zajednički gradski vrt u kojemu svatko može posaditi povrće ili voće te ih koristiti u domaćinstvu, dijeliti ih s drugima; posjetila se i najstarija ljekarna Officina Santa Maria Novella koja je do danas zadržala svoj osnovni izgled; jedna dan se odvojio i za posjet vrtu najstarijih ruža u Europi, Piazzale Michelangelo.

Tečaj je razvio dodatni osjećaj za brigu o prirodi te je ovo bio jedan od načina kako se dodatno educirati na temu ekologije, klimatskih promjena i čitanju znakova iz prirode. Priroda svakim danom upozorava kako se s njom događaju negativne promjene te ukoliko se nastavi s zagađivanjem i prekomjernom uporabom tehnologije, energije, plastike tada se neće biti u mogućnosti ostaviti budućim generacijama zdravu okolinu za lijep život koji je svima prijeko potreban.